Ole Petter Ottersen får Anders Jahres store medisinske pris

Anders Jahres store medisinske pris på en million kroner tildeles professor Ole Petter Ottersen fra Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap ved Universitetet i Oslo. Han får prisen for sin banebrytende forskning på hjernens signalmolekyler og vannkanaler. En annen UiO-forsker, Mahmood Amiry-Moghaddam deler Anders Jahres pris for yngre forskere med professor Jussi Taipale ved Universitetet i Helsinki, melder UiO i ei pressemelding.

TILDELT JAHRE-PRISEN: UiO-professor Ole Petter Ottersen er tildelt Anders Jahres store medisinske pris på 1 million kroner.
Foto: Ståle Skogstad

Ottersen har brukt unike elektronmikroskopiske teknikker for å vise spesifikke molekyler i hjernen og hvordan de deltar i kommunikasjonen mellom nerveceller.
Han har også kunnet vise at hjernens celler inneholder kanaler som regulerer hjernens vanninnhold. Disse kanalene er også årsak til at en skadet hjerne kan svelle og utvikle høyt trykk som kan lede til hjernedød.
Denne grunnleggende forskningen har gitt ny innsikt i hjernens funksjon og viktig kunnskap som kan danne grunnlag for nye behandlingsmetoder av sykdommer i hjernen.

Deler 400 000 kroner

Anders Jahres pris for yngre forskere på 400 000 kroner deles mellom forsker Mahmood Amiry-Moghaddam ved Universitetet i Oslo og professor Jussi Taipale på Universitetet i Helsinki. Amiry-Moghaddam har samarbeidet med professor Ottersen om hjernens vannkanaler og har særskilt studert hvordan de fungerer normalt og ved epilepsi og hjerneødem. Taipale har utviklet unike metoder for å analysere gener som regulerer cellenes deling og vekst. Denne forskningen gir ny innsikt i kreftcellers utvikling og kan også lede til nye behandlingsformer.

Anders Jahres medisinske priser er de største innen biomedisinsk forskning i de nordiske landene og deles ut av Universitetet i Oslo.

Prisen deles ut 10. oktober i Gamle Festsal med Hans Majestet Kong Harald til stede.

Emneord: Internasjonalisering, Universitetets priser, Forskning, Medisin
Publisert 12. aug. 2008 13:37 - Sist endret 10. des. 2008 15:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere