Lars Ilmari Hoff (1960-2008)

Lars Ilmari Hoff døde brått under et ferieopphold i Dresden, bare 47 år gammel. Vi, hans kollegaer ved Universitetet i Oslo, er i sorg.

JOURNALIST: Lars I. Hoff var det siste tiåret journalist ved Informasjonsavdelingen, hvor han skrev for forskningsmagasinet Apollon og universitetsavisen Uniforum.
Foto: Ola Sæther

Lars I. Hoff var det siste tiåret journalist ved Informasjonsavdelingen, hvor han skrev for forskningsmagasinet Apollon og universitetsavisen Uniforum. Han representerte en journalistikk mange etterspør i dag; saklig, grundig, innsiktsfull og uavhengig. I et krevende og høyt faglig universitetsmiljø var han ikke redd for å gi seg i kast med kompliserte saker, og han var en ypperlig formidler.

Vi husker med glede hans intervjuer med flere av Abelprisvinnerne i matematikk, om hvilke matematiske problemer de hadde klart å løse og viktigheten av dette for samfunnet. Han var også en av få journalister i Norge som skrev om Mittag-Leffler-instituttet, matematikkens tankesmie utenfor Stockholm. Før han laget reportasjen, leste han Arild Stubhaugs 800 sider tykke biografi om grunnleggeren av instituttet, Gösta Mittag-Leffler. Lars I. Hoff gjorde alltid et grundig forarbeid for å forklare best mulig for flest mulig. Slik bidro han til å utføre et av Universitetet i Oslos fremste oppgaver: formidle forskning videre til samfunnet.

Lars I. Hoff vek ikke unna for det kontroversielle. Vi husker bidragene hans til artikkelserien om krigsforbrytere fra Balkan som hadde funnet en frihavn i Norge. Artikkelserien fikk andre medier og justisministeren til å handle raskt, slik at det norske lovverket ikke lenger skulle ha slike smutthull. Lars I. Hoff reagerte sterkt på urettferdighet, det viser hans engasjement som medlem i Amnesty International og som skribent for Amnesty-nytt. Uavhengighet og integritet var viktig for ham som journalist, og han takket derfor også ja til vervet som nestleder i Fagpressens journalistforum.

Med hovedfag i statsvitenskap var han også internasjonalt orientert. Med en finsk mor, norsk far og en tysk kone, falt dette naturlig for ham. Lars I. Hoff, som tidlig ble enkemann, ønsket å gi datteren dette internasjonale blikket og innsikt i historien. Bare i løpet av det siste året tok han henne med på dannelsesreiser til Athen og Roma. Datteren var også med på Lars I. Hoffs siste reise til Dresden i sommer.

Lars I. Hoff var en stillfarende mann med lun humor. Han ga av seg selv og var et medmenneske. Vi undres derfor ikke over at han ved sin brå død kom til å gi et nytt og bedre liv til fem andre mennesker ved å donere sine vitale organer til dem.
Det er en god venn og en kjær kollega som er gått bort, og vi kommer ikke til å glemme Lars I. Hoff. Samtidig vet vi at sorgen og savnet er størst hos hans nærmeste, særlig datteren Nina, som nå er foreldreløs. Vår medfølelse går til henne. Våre tanker i denne tunge tiden går også til hans foreldre, brødre og svigermoren han besøkte i Tyskland.

På vegne av kollegaer,

Siv Nordrum
Martin Toft

Publisert 26. aug. 2008 15:00 - Sist endret 10. des. 2008 15:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere