Kina nekter Harald Bøckman visum

Den norske Kina-forskeren Harald Bøckman har fått avslag også på sin andre søknad om visum til Kina. - En provokasjon, sier Kina-eksperten som har arbeidet med Kina hele sitt voksne liv, melder ntb. Harald Bøckman er forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og er koordinator for Nettverk for Asia-studier.

NEKTES INNREISE: Kina-forsker Harald Bøckman nektes fortsatt innreise til Kina. (Arkivfoto)
Foto: Lars Hoff

Den andre visumsøknaden han sendte gjaldt perioden 3. til 16. august, da Bøckman først skulle delta på en verdenskongress for oversettere i Shanghai og lede et seminar om hvordan Henrik Ibsen er blitt oversatt. Deretter skulle han være reiseleder i en uke for en kulturreise for en gruppe norske oversettere.

- Det kan bare bety at mitt nærvær i Kina under OL anses å kunne utgjøre en trussel mot lekene, sier Bøckman i en uttalelse.

En første søknad om visum for tiden 20. juli til 19. august var tidligere avslått uten begrunnelse.

Bøckman tolker avslaget som at kinesiske myndigheter mener at han kan ha planer om å begå handlinger som kunne virke ødeleggende på lekene.

- Dette oppfatter jeg som en provokasjon mot min personlige integritet, og jeg vil skrive et brev til den kinesiske ambassadøren i Norge i sakens anledning, sier han.

Grunnen er blant annet at han fikk tilbud fra ambassaden om et visum for 13 dagers opphold før OL, men altså ikke samtidig med at OL pågår.

- Jeg fikk først tilbud fra konsulatet om å få et visum for de første tretten dagene, det vil si fra 20. juli til 3. august. Dette avslo jeg, for da ville jeg ikke ha kunnet ta del i oversetterkongressen og heller ikke vært reiseleder for kulturreisen til Oversetterforeningen, sier han.

Emneord: Kina, Internasjonalisering
Publisert 6. aug. 2008 10:53 - Sist endret 10. des. 2008 15:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere