Leif Ove Andsnes lanserer Risørfestivalen på Blindern

Det er lov å ligge under flygelet når Leif Ove Andsnes og Tine Thing Helseth opptrer på "Lunsj med kultur" tirsdag 8. april. De kommer til Blindern for å lansere programmet for årets kammermusikkfestival i Risør. Stikkord er bilhornfanfare og konsert for hundre metronomer.

LEDIG PLASS: For dem som ønsker enda mer nærhet til musikken, er det ledig plass under flygelet, når Leif Ove Andsnes spiller på Lunsj med kultur, tirsdag 8. april.
Foto: Ola Sæther

Den verdensberømte pianisten Leif Ove Andsnes syntes det var så morsomt å spille på Universitetet i Oslo i fjor at han kommer igjen! Sammen med bratsjisten Lars Andreas Tomter og trompetisten Tine Thing Helseth skal han presentere noen artige smakebiter fra årets studentvennlige kammermusikkfestival i Risør.

- Vi har tidligere lansert festivalprogrammet i London og i Wien. Det er derfor naturlig å velge Blindern denne gang, forteller festivalsjef Turid Birkeland.

De tre musikerne er blant verdens mest kjente artister. De har et luksusproblem. De mangler ikke publikum. Billettene er stor sett utsolgt lenge før festivalen starter. Likevel er de ikke fornøyde.

- Vi lanserer festivalen på universitetet fordi vi ønsker å nå ut til et yngre publikum enn vi har i dag.

Flygelplass

Turid Birkeland lover at kammerkonsertene blir intime, ungdommelige og levende.

- Publikum sitter så tett at de nesten har knærne oppi musikerne.

Leif Ove Andsnes har spøkt med at det hadde vært veldig spesielt om noen hadde lagt seg under flygelet en gang.

- Jeg oppfordrer derfor studentene til å legge seg under flygelet. Bare de kommer, ler Turid Birkeland.

Jamsession

De fleste festivalkonsertene holdes i Risør kirke.

- Vi skal også være synlige i gatene og ha spontane pubkonserter. Det er det nærmeste vi kommer jamsession.

Høydepunktet er konsert på Stangholmen fyr rett utenfor Risør. I fjor kom 1300.

- Det er noe med begrepene kammermusikk og kirke som gjør at mange føler seg fremmed og ikke kommer. Når musikken serveres på skjæret en sommerdag, blir musikken mer tilgjengelig. Da når vi et annet publikum. Skjæret har et naturlig amfi med svaberg rundt scenen, så intimiteten blir bevart, lover festivalsjefen.

Bilhornfanfare

Årets tema er "Det lekende menneske". Festivalkomponistene er gode, gamle Joseph Haydn, Edgar Varése, en fransk-amerikansk futuristisk komponist som var svært opptatt av rytme og støylyder, den ungarsk-jødiske komponisten György Ligeti, som komponerte filmmusikken til Ondskapens hotell og Eyes Wide Shut, den russiske komponisten Igor Stravinskij som var en av de mest innflytelsesrike komponistene i det forrige århundre, og den neoklassiske tyske komponisten Paul Hindermith.

Programmet er ellers strengt hemmelig frem til lanseringen på Lunsj med kultur. Men Turid Birkeland har noen lekkasjer i jakkeermet.

- Den verdenskjente barytonen Thomas Quasthoff kommer. Det blir også en konsert for hundre metronomer og en bilhornfanfare - en konsert for tolv bilhorn.

- Andre hemmeligheter?

- Jeg kan godt røpe noen! Vi åpner mange av konsertene med lirekasse. Det blir også små stunt med lirekasser rundt omkring i byen.

Om Andsnes skal spille lirekasse er ukjent, men Birkeland lover at festivalen blir meget leken.

Studentpass

Det er ikke bare musikken som skal friste. Birkeland lokker studentene med årets nyhet - et studentpass til tusen kroner. I snitt vil konsertene med det koste 52 kroner og 60 øre.

- Det er rasende billig.

Salget av studentpassene starter på Lunsj med kultur og fortsetter frem til startskuddet for det ordinære billettsalget i mai.

Som om dette ikke er nok, lover også festivalsjefen billig overnatting. De tilreisende kan overnatte på kunstskolen i Risør for en rimelig penge. Musikerne selv skal innlosjeres i en gammel hurtigrute ved brygga.

Kremen av norsk ungdom

Primus motor for "Lunsj med kultur", Grete Starheim, er begeistret.

- Dette blir blant de flotteste konsertene i Lunsj med kultur. Risør kammermusikkfestival trekker til seg toppen av internasjonale musikalske talenter. De kommer til Universitetet i Oslo fordi vi har kremen av norsk ungdom, stråler Starheim, som håper å se ekstra mange studenter i Georg Sverdrups hus tirsdag 8. april klokka 12.15.

Emneord: Internasjonalisering, Kultur, konsert Av Yngve Vogt
Publisert 2. apr. 2008 15:39 - Sist endret 10. des. 2008 15:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere