Drapsdom får Indonesia til å skjelve

Indonesias høyesterett har dømt demokrati- og menneskerettsforkjemperen Munirs drapsmann til livsvarig fengsel. Den indonesiske sikkerhetstjenesten blir nå etterforsket for delaktighet i snikmordet i 2004.

MUNIRS DRAPSMANN DØMT: Den indonesiske menneskerettsforkjemperen Munir ble snikmyrdet i 2004. Nå er drapsmannen dømt til livsvarig fengsel. (Foto: Sutanandika, Imparsial)

- Dommen har stor symbolverdi, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Olle Törnquist, som kjente Munir Said Thalib godt.

- Munir var blant de første i Indonesia som koplet menneskerettigheter til demokrati. Han anbefalte at folk selv måtte organisere seg. Han begynte sin virksomhet allerede før den nylig avdøde Suharto ble kastet fra makten i 1998 i et folkelig opprør, forteller han.

Myrdet med arsenikk

Da arsenikkmordet på Munir ble kjent høsten 2004, skapte det skandale i Indonesia. En særskilt fact finding commission, med representanter for både stat og det sivile samfunn, ble opprettet for å utrede hva som hadde skjedd. De kunne påvise at drapsmannen hadde hatt kontakt med den indonesiske sikkerhetstjenesten BIN. Rapporten deres er fortsatt hemmeligstemplet, men er lekket ut til pressen.

Sikkerhetstjenesten involvert

Drapsmannen, Pollycarpus Priyanto, var tidligere pilot i det nasjonale flyselskapet Garuda som Munir fløy med da han ble forgiftet med arsenikk 7. september 2004. Han ble først dømt til 14 års fengsel for drapet av en lavere domstol, men senere frikjent av høyesterett. 25. januar i år dømte imidlertid høyesterett drapsmannen til 20 års fengsel etter at nye bevis var fremlagt. BIN blir nå etterforsket for delaktighet i snikmordet.

- Det er takket være press nedenfra og utenfra at det er kommet et gjennombrudd i etterforskningen, og det er en stor seier, eller i det minste delseier, for rettssikkerheten i Indonesia.

- Konstant verkebyll

- Munir-saken er en konstant verkebyll for regjeringen. President og tidligere general, Susilo Yudhoyono, må utføre en vanskelig balansegang. Han må vise at han respekterer rettsstaten og menneskerettighetene og ikke blander seg inn rettsprosessen. Samtidig må han passe seg for ikke å provosere de militære, som fortsatt har stor makt. I 2009 er det både parlaments- og presidentvalg, og utviklingen i Munir-saken kan påvirke utfallet, tror Törnquist.

Indonesisk maktutredning

Norge har ført en menneskerettighetsdialog med Indonesia siden 2002, som også UiO har vært involvert i.
- Munir besøkte UiO flere ganger og var en av initiativtakerne til vår demokrati- og maktutredning for Indonesia, forteller Törnquist.

Sammen med Senter for demokrati- og menneskerettsstudier (DEMOS) i Indonesia ga Törnquist i november i fjor ut en 350 sider lang rapport på basis av en survey-undersøkelse blant eksperter rundt om i landet. Her konkluderer de med at Indonesia er kommet langt når det gjelder friheter og frie valg, men ikke like langt i utviklingen av demokratiske institusjoner og kampen mot korrupsjon. Verst står det til med den demokratiske representasjonen.

- Fortsatt het potet

Resultatene fra en ny undersøkelse skal være klar i mai.
- Jeg kan ikke avsløre konklusjonene ennå. Men det er klart at Munir-saken har gjort at folk har begynt å tvile på at regjeringen kan forsvare de nye rettighetene og disiplinere sikkerhetstjenesten. Munir-saken kommer til å bli en het potet i tiden fram til neste års valg, lover Törnquist.

11. februar dømte en domstol i Jakarta Indra Setiawan, som var Garuda-direktør i 2004, til ett års fengsel for sin medvirkning i drapet på Munir.

Emneord: Indonesia, Internasjonalisering Av Lars Hoff
Publisert 13. feb. 2008 08:26 - Sist endret 10. des. 2008 14:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere