Åpnet Planeten Jordens år 2008 i Paris

Statsråd Tora Aasland deltok i dag under lanseringen av Planeten Jordens år i Paris. Året skal fremme forståelsen for geologifagenes betydning for jordens fremtid. - Olje og gass er sentrale i vår økonomi. Sett i lys av hvor stor betydning geologisk kompetanse er for oljeindustrien, kan vi si at geovitenskap er blant grunnsteinene i samfunnet vårt, sa statsråd Tora Aasland i sin åpningstale, melder Kunnskapsdepartementet.

I PARIS: Statsråd Tora Aasland deltok under åpningen av planeten Jordens år i Paris i dag.
Foto: Ola Sæther

Slagordet for året er "Earth Sciences for Society". Året skal bidra til FNs mål om bærekraftig utvikling ved å fremme balansert bruk av jordens ressurser. Målet er videre å få flere unge interessert i geologifagene, øke kunnskapene om geovitenskapens betydning for vår fremtid, og bidra til forskning på området.

- Jorden gir oss mat og drikke. Men jorden frembyr også farer i form av vulkaner, jordras, jordskjelv og tsunamier. Vi trenger kunnskaper om jorden, både for å utnytte de gode muligheter den gir oss, men også for å øke sikkerheten ved å beregne naturkatastrofer, sa statsråd Tora Aasland i sin tale ved åpningen, der også Frankrikes president Nicolas Sarkozy deltok.

Det internasjonale sekretariatet for Planeten Jordens år (IYPE) er lokalisert til Norges geologiske undersøkelse i Trondheim. Kunnskapsdepartementet støtter sekretariatet med fire millioner kroner over fire år.
Kunnskapsdepartementet støtter også IYPEs formidlingsaktiviteter i Norge. Dette gjør Norge til en stor bidragsyter til dette FN-året.

Som en del av planeten Jordens år vil de nordiske landene arrangere Den internasjonale geologikongressen (IGC) på Lillestrøm 5.- 14. august 2008. Det blir trolig den største vitenskapelige kongress arrangert i Norge noensinne. Det er ventet 8000-9000 deltakere.

Emneord: Forskningspolitikk, Geologi, Forskning
Publisert 12. feb. 2008 15:55 - Sist endret 10. des. 2008 14:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere