Midtøsten - midt på Blindern

To tusen år gammel papyrus fra Egypt, et fragment av Koranen fra 1500-tallet og landets eldste arabiske grammatikk. I Universitetsbibliotekets dunkle arkiver finnes enestående litteratur fra og om Midtøsten. Nå skal godbitene fram i lyset.

ARABISK ARKITEKTUR: Husfasade fra Egypt (Foto: Svein Engelstad)

"Midtøsten i Universitetsbiblioteket" heter en splitter ny utstilling i Galleri Sverdrup på Blindern. Utstillingen er laget i tilknytning til Bokens dag fredag 23. april og har som undertittel: "Litteratur gjennom flere tusen år".

- Midtøsten er til de grader dagsaktuell; tenk bare på Palestina/Israel-konflikten og krigen i Irak. Midtøsten er vår sivilisasjons vugge. Her har tre verdensreligioner sitt opphav, her hersket - i ulike deler og til ulike tider - egypterne, babylonerne, grekerne, romerne, araberne og tyrkerne. Midtøsten og Europa er knyttet sammen med helt ubrytelige bånd. Vi lever i kontinuerlig utveksling av kulturelle impulser. Det ønsker vi å vise med denne utstillingen, sier universitetsbibliotekar og fagansvarlig for utstillingen, Svein Engelstad.

Viktig forskningsfelt

De som besøker utstillingen, vil kunne erfare at Midtøsten er et område som forskere ved UiO har vært interessert i lenge.

- Helt fra midten av 1800-tallet har denne delen av verden vært et viktig forskningsfelt for universitetets ansatte. Derfor har vi så mye verdifull og sjelden litteratur både fra og om Midtøsten. Vi ønsker å vise kontinuiteten og bredden i våre samlinger og i UiOs forskningsaktivitet. Blant annet vil vi presentere litteratur om arkeologi, antropologi, filosofi, historie, kunst, litteratur, musikk, religion, samfunnsvitenskap, språk og teologi fra denne delen av verden, forteller Engelstad.

På spørsmål om å gi til kjenne noe av det som nå er hentet fram fra arkiv og hyller, kommer godbitene som perler på en snor:

- Papyrusfragmenter som er 2000 år gamle og potteskår som er like gamle. En reproduksjon av det viktige Qumran-fragmentet som er en del av Dødehavsrullene, et fragment av Korenen fra 1500-tallet og et nye testamente på arabisk og latin trykt i Roma i 1619. UB har mye viktig filologisk litteratur rundt kileskrift som er det eldste bokstavalfabetet i verden. Dette gir utstillingen eksempler på, sier Engelstad, og han fortsetter:

Eldste arabiske grammatikk

- Publikum vil også få se den eldste arabiske grammatikken fra 1654. Det er en tynn liten sak. Til forskjell fra dagens grammatikk i arabisk, som gjerne er skrevet på engelsk, er denne skrevet på latin med referanser på gresk og hebraisk. For 350 år siden ble det forutsatt at når en studerte arabisk, så kunne en selvsagt latin, gresk og hebraisk fra før. Det var jammen ikke bare bare å starte på arabisk-studier på den tiden, bemerker bibliotekaren.

De to første professorene i semittisk språkvitenskap fikk universitetet på midten av 1800-tallet. Den ene var var Jens Peter Broch. I 1859 utgav han den første boka på arabisk som er trykt i Norge: En kritisk utgave av middelaldergrammatikeren Zamakhsharis verk Al-Mufassal. Også denne vil være utstilt i Galleri Sverdrup fra nå og en måned framover.

Napoleons plansjer

- I 1799 gjennomførte Napoleon et felttog i Egypt. I tillegg til sine soldater, hadde han med seg mange titalls forskere som fikk i oppdrag å dokumentere egyptisk naturvitenskap, historie og kultur. Ja, alt fra dyr og insekter til antikke ruiner, klesdrakter, arbeidsredskaper og musikkinstrumenter skulle nedtegnes. Det ble til 900 plansjer i kjempeformat, publisert i 1809 og i nærmere 30 år. Dette verket har vi her, og smakebiter av det stiller vi nå ut, forteller Engelstad.

Utstillingen omfattter også litteratur som dokumenterer den kontakten som har vært mellom Norden og Midtøsten i de tidligste tider.

- Nordmenn deltok i korstogene. Under korsfarertiden var en mann ved navn Ibn Fadlan knyttet til hoffet i Bagdad. Han ble sendt ut for å misjonere for islam og kom til å skrive en reiseberetning. I år 922 beskrev han et møte med skandinaviske vikinger, og et av avsnittene omhandler en høvdings begravelse. Dette er den eneste øyenvitneskildring til hvordan en begravelse ble foretatt av vikinger for mer enn tusen år siden. Boka er på utstillingen.

I selve biblioteket vil det være en parallellutstilling av bøker som tar for seg moderne historie og aktuell politisk analyse av landene som til sammen utgjør Midtøsten.

"Midtøsten i Universitetsbiblioteket"
Litteratur gjennom flere tusen år.
23. april - 21. mai 2004
Åpning fredag 23. april kl. 13.00
Galleri Sverdrup (nye UB)
www.uio.no/publikum/gallerisverdrup
Emneord: Georg Sverdrups hus, Internasjonalisering Av Trine Nickelsen
Publisert 22. apr. 2004 15:28 - Sist endret 10. des. 2008 15:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere