Vemodig avskjed med gamle trær

Et tjuetalls gamle majestetiske trær blir i disse dager hugd ned i Botanisk hage på Tøyen. - Dette er svært vemodig, synes avdelingsgartner Signe Saxhaug.

FELLES: Ask, lind og lønnetrærne i alleen på vestsiden av barokkhagen på Tøyen blir i disse dager hugget ned.

På vestsiden av den gamle barokkhagen sør for hovedhuset på Tøyen går en allé med ask, lind og lønnetrær. Signe Saxhaug anslår trærne til å være mellom 150 og 200 år gamle. Hun forteller at slike blandingsalleer var svært vanlige i Norge. - Dette er treslag som vokser her i landet, og man brukte gjerne det man hadde for hånden, for importerte trær var dyre, sier hun. Nøyaktig hvor gamle de er, vet hun ikke. - Lønnetrær blir ca. 150 år i Norge, men det er med trær som med mennesker. Noen lever lengere andre, sier hun.

Nå skal alle trærne i alleen felles, og Saxhaug er trist, men samtidig lettet. - Nå slipper vi å engste oss hver gang det blåser, sier hun, for det er dessverre flere faktorer som indikerer at disse trærne har passert middagshøyden. Det er kommet tørre og råtne kvister i noen av kronene som lett faller ned når det blåser. At stadig mer råte i røttene gir dårligere feste til de tunge trærne, er enda mer alvorlig. - Det ferdes mange mennesker i hagen, og det er viktig at vi feller trær før de blir farlige for omgivelsene, sier hun.

Nye trær er bestilt. Norsk lønn, svensk ask og polsk lind skal erstatte de gamle ærverdige eksemplarene. De nye trærne vil være ca. to og en halv meter høye, og den nye alleen vil nok framstå som ganske puslete sammenliknet med den gamle. Men dette er treslag som vokser ganske raskt, ifølge Saxhaug. Rundt en meter i året de første årene dersom man steller godt med dem. - Om en ti års tid vil alleen begynne å få en fin fasong, tror hun. Men trist er det likevel, og kanskje tar det hundre år før alleen framstår som i sine velmaktsdager.

Emneord: Museene, Tøyen Av Grethe Tidemann
Publisert 2. des. 2002 13:35 - Sist endret 10. des. 2008 16:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere