Møt en stand up-forsker!

Lyst til å reise til Mars, se hvilken kjendis du likner på eller måle ånden din? Vil du møte en stand up-forsker eller vinne en Zappy? Det er duket for Forskningstorget 2002.

- Jeg kan love at det blir mye å ta og føle på, masse smell og mye røyk! sier informasjonsrådgiver Julie Øybø.
Foto: Ståle Skogstad

Fredag 20. og lørdag 21. september inntar forskere med fantasi og formidlingstrang Universitetsplassen. Fra drøssevis av boder skal det demonstreres og eksperimenteres så det spruter. I fjor hadde arrangementet 10 000 besøkende - i år tror vertskapet at enda flere vil la seg friste av forskningen.

Kreativ formidling

- Målet med Forskningstorget er å bringe forskningen ut til folket, påpeker informasjonsrådgiver Julie Øybø. Hun er koordinator for UiOs bidrag til arrangementet og sitter i sekretariatet. Det er Høyskolen i Oslo i samarbeid med Universitetet i Oslo og Høgskolen i Akershus som er vertskap for arrangementet som i år går av stabelen for åttende gang. Etter planen skal de tre utdanningsinstitusjonene la hovedansvaret for Forskningstorget gå på omgang. I år er det HiO som drar det største lasset.

- Det har vært moro å jobbe sammen på dette prosjektet: arbeidet har vært tett, godt og praktisk rettet. Vi ligger godt an i forberedelsene, forsikrer Øybø.

Forskermiljøene forsøker å krøke tidlig.

- De fagmiljøene som jeg har vært i kontakt med, har vært svært kreative for å gjøre forskningen sin tilgjengelig for folk flest. Mye er tilrettelagt for barn og unge. Jeg kan love at det blir mye å ta og føle på, masse smell og mye røyk!

Forskningstorget er det største arrangementet i løpet av Forskningsdagene, som tradisjonen tro går av stabelen siste uke i september - i år fra 20.-29.september. I Oslo og Akershus, som i landet for øvrig, holdes massevis av arrangementer. Det er Norges forskningsråd som står bak.

- Alle skoler i Oslo og Akershus er invitert til Forskningstorget. Oslo høstfestival starter opp lørdag 21. september og vi regner med ekstra mye folk i byen denne dagen.

Har metall hukommelse?

Fra Universitetet i Oslo vil flere fagmiljøer være på plass på Universitetsplassen de to dagene: astrofysikk, farmasi, materialvitenskap, odontologi, kjemi og geologi.
- Astrofysikerne deltar med mye utstyr og er erfaringsvis veldig gode. I år lar de blant annet publikum få svar på om vi kan bli utsatt for kosmiske katastrofer - svar som knapt er til å tro. Og folk kan få oppleve Solen på nært hold med bilder hentet direkte fra SOHO-satellitten, forteller Øybø.

Odontologene er med for første gang. Tannlegestudenter og tannpleierstudenter tilbyr publikum å få se effekten av brus på tennene og lar den yngre garde få møte fluorisaurusen Bronto "live-on-show". Under overskriften "Magiske materialer" inviterer Senter for materialvitenskap publikum til å stifte nærmere bekjentskap med hukommelsesmetall og oppleve svevetog som bruker superledere til å holde seg svevende over sporet.

Hvordan lager man legemidler? Hva er forskjell på piller og tabletter? Spørsmål besvares av farmasøyter ved UiO. Men zeolitter, da. Hva er det? Og hvordan kunne planter og plankton på havets bunn millioner år senere bli til olje og gass? Kjemikere og geologer gjør oss klokere.

Emneord: Forskningsformidling Av Trine Nickelsen
Publisert 4. sep. 2002 13:27 - Sist endret 10. des. 2008 15:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere