Oppsigelsen av Omstillingsavtalen står ved lag
Universitetsdirektør Tor Saglies oppsigelse av Omstillingsavtalen står ved lag. Det er klart etter at Kollegiet 7. mai med 11 mot to stemmer godkjente universitetsdirektørens oppsigelse av avtalen og samtidig ga han fullmakt til å forhandle videre med fagforeningene om avtaleverket som har å gjøre med omstilling ved UiO.

Kravet fra kollegierepresentantene Ulrik Sverdrup og Kristian Mollestad om at oppsigelsen av Omstillingsavtalen måtte til ny realitetsbehandling i Kollegiet fikk et knapt flertall på møtet 7. mai.
Under realitetsbehandlingen stemte imidlertid et flertall på 11 mot 2 for universitetsdirektør Tor Saglies tidligere oppsigelse av avtalen. Det var forslagsstillerne Kristian Mollestad og Ulrik Sverdrup som stemte imot å støtte universitetsdirektørens avgjørelse i den saken.
Dette betyr at universitetsdirektør Tor Saglies oppsigelse av Omstillingsavtalen har fått tilslutning av flertallet i Kollegiet. Flertallet gav også Tor Saglie fullmakt til å føre forhandlinger med fagforeningene om avtaleverket i forbindelse med omstilling ved UiO.
Omstillingavtalen har hittil garantert at ingen skulle sies opp under omstilling ved Universitetet i Oslo. Oppsigelsen av Omstillingsavtalen vil likevel ikke bety at det åpnes for oppsigelser ved UiO, har universitetsdirektør Tor Saglie tidligere sagt til Uniforum.
- I kollegiemøtet 9. april tok Kollegiet orienteringen til
universitetsdirektør Tor Saglie til etterretning. Flertallet
av kollegierepresentantene stemte også da imot et framlegg om
å få saken opp som vedtakssak på møtet 7. mai.
- Jeg ser ingen nye momenter i denne saken som skulle gi
grunnlag for ny behandling, sa Underdal til Uniforum etter at
kravet likevel kom opp på nytt.
Arbeidsgruppe
Derimot vedtok Kollegiet den 7. mai at det skal nedsettes en arbeidsgruppe som skal utrede rammevilkår rundt personaladministrasjon under endringsprosesser. Arbeidsgruppen får i oppdrag å finne fram til en plattform som er i samsvar med gjeldende arbeidsrettslige bestemmelser og som ivaretar UiOs egne personalpolitiske målsettinger med vekt på universitetet som en god arbeidsplass for alle grupper ansatte.
Plattformen skal gi rom for videre utvikling av universitetets virksomhet ut fra de mål og prioriteringer Kollegiet fastlegger. Utredningen bør omfatte alle personalgrupper og angi en felles ramme. Imidlertid skal den også vurdere om forhold som spesielt gjelder det vitenskapelige personalet - herunder hensynet til å sikre faglig uavhengighet, samt professorers tidligere status som embetsmenn - tilsier særlige retningslinjer i behandlingen av denne gruppen ansatte.
Kollegiet har oppnevnt professor Henning Jakhelln (leder),
førsteamanuensis Ingeborg Kongslien, førsteamanuensis Lise
Kjølsrød og professor Geir Hestmark som representanter for
UiO. Det skal også være med en felles representant fra
tjenestemannsorganisasjonene.
Høstsemester til midten av januar
Når Kvalitetsreformen krever at studentene skal tilbys undervisning i 40 uker per studieår, må flere av fakultetene ved UiO forlenge undervisningsåret. Kollegiet har nå vedtatt at studieåret skal deles inn i to semestre av like lang varighet. Både vårsemeteret og høstsemesteret skal være på 20 uker. Høstsemesteret begynner omkring 20. august til strekker seg over 18 uker om høsten og to uker i januar. Vårsemesteret varer fra ca. 20 januar og i 20 uker om våren. Vedtaket kan komme til å bli revurdert dersom flere av de andre universitetene i landet velger en annen inndeling av studieåret.
Adgangsreguleringen fortsetter
Kollegiet vedtok at adgangsreguleringen ved alle fakultetene skal opprettholdes for studieåret 2002/2003. Adgangsreguleringen gjelder grunnstudier og profesjonsstudier, med unntak av teologi, og for opptak til hovedfag/mastergrad. Examen philosophicum og examen facultatum skal holdes åpent.
Opptakskrav til bachelorprogram
På kollegiemøtet ble det også vedtatt at det skal innføres
spesielle opptaktkrav til flere av bachelorprogrammene ved
Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet. Det kreves av
studentene at de har tatt flere kurs innen matematikk,
fysikk, kjemi og biologi (2MX / 2MY / 3MZ og ett av fagene
3MX / 3FY / 3KJ / 3BI) før de kan begynne på følgende
bachelorprogram:
- Elektronikk og datateknologi
- Astronomi, fysikk og meteorologi
- Materialer og energi for fremtiden
- Kjemi
- Livets molekyler
- Økologi og evolusjon (organismebiologi)
- Naturmiljø
- Ren informatikk
- Matematikk og data
- Matematikk
- Lærerprogrammet i realfag
Krav om 2MX / 2MY / 3MZ for opptak på
- Informatikk
- Geofag
På Det historisk-filosofiske fakultet er det vedtatt å kreve opptaksprøve for dem som ønsker seg inn på musikkprogrammet.
Intet Institutt for helseledelse- og økonomi
Kollegiet har avvist å etablere et eget Institutt for
helseledelse- og økonomi ved Det medisinske fakultet.
Instituttet skal etableres som en prøveordning for fire år og
er en omgjøring av Senter for helseadministrasjon. I 2002 er
senteret tilført 0,9 millioner kroner som skal trappes opp
med ytterligere 1,8 millioner i løpet av 2003/2004. Senteret
skal dessuten tilføres en halv million kroner til opprettelse
av en kontrosjefsstilling fra 2003.
- Vedtaket er likevel ikke til hinder for at Det medisinske
fakultet likevel kan velge en senterorganisering som gir mye
av den uavhengighet som lå bak ønsket om instituttetablering,
tilføyer rektor Arild Underdal.
29 millioner til Eilert Sundts hus
Når Psykologisk institutt flytter til Forskningsveien 3 denne sommeren, ser UiO dette som en unik mulighet for å gjennomføre en effektiv oppgradering av hele Eilert Sundts hus C uten å forstyrre annen aktivitet. Et skisseprosjekt for en bygningsmessig branntekninsk oppgradering utført av Teknisk avdeling, viser at kostnadene vil komme på omkring 29 millioner kroner. Rehabilitering for åtte millioner kroner starter i år.
Prosjektet omfatter blant annet ombygging av underetasje og 1. etasje til studentformål, generell oppgradering, bedre tilrettelagte rømningsveier, brannalarmanlegg og brannsikirng, ny heis og omfattende oppgradering av ventilasjons- og varmeanlegg.
UiO vil dessuten bruke 19,2 millioner kroner på en rekke andre prosjekter: Utskiftning av el-anlegg Astrofysikkbygningen, ombygging av 4. etasje i Historisk museum, rehabilitering av tak i Botanisk museum, kaffebar i SV-bygningen, venterom og heis i Lavblokka, Helsetjenesten, flytting av filmklubben i Chateau Neuf, trafikksikring/fotgjengerovergang i Blindernveien og rehabilitering av Observatorboligen.
Under det siste kollegiemøtet skulle det etter planen også tilsettes ny personaldirektør for Universitetet i Oslo. Den saken ble utsatt til senere.
Logg inn for å kommentere
Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere