Kristen Nygaard og Ole Johan Dahl får informatikkens "nobelpris"

UiO-professorene Kristen Nygaard og Ole Johan Dahl ved Institutt for Informatikk er tildelt Turing-prisen for 2001. Dette er den gjeveste prisen det er mulig å få innen fagfeltet informatikk og det er også derfor den gjerne omtales som informatikkens "nobelpris".

Ole Johan Dahl og Kristen Nygaard (bildet) får den den svært gjeve Turing-prisen for 2001.
Foto: Ståle Skogstad

Prisen, som er på 25 000 dollar, blir hvert år delt ut av den amerikanske organisasjonen "Association for Computing Machinery" (ACM). Dahl og Nygaard får prisen for å ha utviklet det objektorienterte programmeringsspråket SIMULA, som blant annet finnes i dataspråket Java og i svært mange hjemmedataspill.

Dahl og Nygaard ble for to måneder siden tildelt John von Neumann-medaljen for 2001 som, sammen med Turing-prisen, regnes for å være den høyeste utmerkelsen dataforskere kan oppnå.

Kristen Nygaard er svært glad og smigret over å ha fått også den andre av de to gjeveste prisene innen dataforskningen.
- Dette er moro. For meg er det viktig å understreke at i forskningen vinner vi priser sammen med noen og ikke over noen, som i idrettskonkurranser.

- Mulig å vinne gull

- Denne prisen viser at fagfolk fra et lite land kan vinne gull i en internasjonal disiplin og være med på å prege utviklingen i et fagfelt i mange år framover, sa rektor Arild Underdal ved UiO under pressekonferansen tirsdag denne uka.

Prisen deles ut i Toronto i Canada 27. april.

Emneord: Informatikk, Ny informtikkbygning Av Martin Toft
Publisert 5. feb. 2002 14:34 - Sist endret 10. des. 2008 15:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere