Palestinsk kollega angrepet - Norum raser

Kaare R. Norum er rystet over arrestasjonen og trakasseringen av en nær palestinsk venn og kollega tidligere denne måneden. I et skarp brev til Israels ambassade i Norge, ber den tidligere UiO-rektoren israelske styresmakter fordømme handlingene.

Den kjente legen og menneskerettighetsforkjemperen Mustafa Barghouthi ble angrepet av israelske soldater og pådro seg betydelig skade (Foto: Håkan Brunnström).

Norum skriver at han ble sjokkert da han fikk vite at hans nære venn, den anerkjente legen og menneskerettighetsforkjemperen dr. Mustafa Barghouthi ble arrestert av israelske politifolk i sivil den 2. januar i år, etter å ha deltatt i en pressekonferanse i Øst-Jerusalem.

Etter fire timer i israelsk interneringssenter, ble Barghouthi deportert ved en kontrollpost på veien mellom Øst-Jerusalem og Ramallah på Vestbredden. Mens han ventet på bilen som skulle frakte ham til Ramallah, snakket han med internasjonale delegater og presse som var til stede da han ble arrestert tidligere på dagen. Det var da det, som Norum i brevet betegner som "gruoppvekkende hendelser", fant sted:

Slengt i bakken og slått

I følge øyenvitner kom minst tre jeeper med israelske soldater til kontrollposten. Disse forsøkte å anholde Barghouthi på nytt. I ti minutter ble gruppen utsatt for dytting, de ble slått, slengt i bakken og slept omkring mens soldatene utløste tåregass og kastet lydbomber. De åpnet ild over hodene på den skrekkslagne gruppen mennesker. To kvinner, den ene i sekstiårene, begge medlemmer av Europaparlamentet, ble slått i bakken og fysisk angrepet.

"Dette onde, uprovoserte og fullstendig uberettigede angrepet mot Barghouthi og den øvrige gruppen, må fordømmes", heter det i brevet fra Norum. Barghouthi fikk betydelig skader flere steder på kroppen under angrepet.

Vant WHO-pris

Norum påpeker i sitt brev til ambassadøren at Barghouthi gjennom en årrekke har arbeidet innen den palestinske helsesektoren for å sikre helsestell til mer enn tre millioner palestinere på Vestbredden og på Gazastripen. Ernæringsprofessoren introduserte for flere år siden Barghouthi for Gro Harlem Brundtland, og siden har de to møttes mange ganger. Barghouthi er president for "Union of Palestinian Medical Relief Committees". Denne organisasjonen vant Verdens helseorganisasjon (WHO) "World Health Award 2001". Barghouthi var for øvrig med i forhandlingsgruppen ved fredskonferansen i Madrid i 1991, konferansen som innledet den omfattende forhandlingsprosessen om Midt-Østen.

Ikke første brev til ambasssadøren

Det er ikke første gang Norum henvender seg til den israelske ambassaden. I mars i fjor sendte han et skarpt brev til den israelske ambassadøren hvor han uttrykte sin avsky mot at palestinske kolleger ble meid ned av israelske tropper og for de ekstremt vanskelige forholdene palestinske forskere og studenter arbeider under. Norum, i egenskap av professor i ernæring, har gjennom flere år deltatt i et stort samarbeidsprosjekt ved det kjente Birzeit-universitetet på Vestbredden.

Han har gjennom flere år arbeidet sammen med forskere både fra Israel og de palestinske områdene, i Jerusalem, Gaza, Ramallah og Bir Zeit. Norum har gjentatte ganger mottatt personlige meldinger og øyevitneskildringer om forbud, stenging og trakassering.

Amos Oz hos ambassadøren

Før jul ble Norum invitert av den israelske ambassadøren Liora Herzl til ambassadørboligen i Oslo, sammen med den israelske forfatteren Amos Oz. Oz får Forfatterforeningens "Ytringsfrihetspris" for 2001. Nå ber Norum ambassadøren om å formidle hans syn på de beskrevne hendelsene til de israelske styresmaktene.

Sendt brevet til Israel

- Jeg har sendt Kaare R. Norums brev videre til Israel for å få de opplysningene som Norum framsetter sjekket. Når jeg har den nødvendige informasjonen, vil jeg svare Norum. Innntil da vil jeg ikke uttale meg til pressen om denne saken, sier Liora Herzl til Uniforum.

Emneord: Palestina Av Trine Nickelsen
Publisert 11. jan. 2002 13:00 - Sist endret 10. des. 2008 15:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere