Myntenes herre abdiserer

Etter 47 år i tjeneste ved Myntkabinettet ved Historisk museum, kaster professor i numismatikk, Kolbjørn Skaare inn håndkledet og pensjonerer seg, åtte måneder etter 70-årsdagen. Begivenheten ble markert på Myntkabinettet 18. desember med avduking av et portrett av Kolbjørn Skaare malt av billedkunstneren Kari Grasmo.

PORTRETT: Professor Kolbjørn Skaare ved siden av portrettet billedkunstneren Kari Grasmo t.v. har malt av ham. (Foto: Kirsten Helgeland)

- Kan De begynne i morgen? spurte professor Holst, da Skaare i 1954 søkte en deltidsstilling ved Myntkabinettet fordi han trengte en jobb ved siden av studiene for å ha et påskudd for å utsette eksamen til sommeren.

Det var første gang Skaare var på Historisk museum, første gang han hadde hørt om Myntkabinettet og han var 23 år og studerte historie bifag. Skaare har vært bestyrer for Myntkabinettet siden 1967, og er utdannet klassisk filolog med fagene latin, gresk og historie. Doktoravhandlingen hans fra 1976 handlet om vikingtidens myntforhold og bar tittelen "Coins and Coinage in Viking-Age Norway", går det fram av en pressemelding fra Universitetets kulturhistoriske museer.

En av hans største opplevelser som myntforsker, var da han satt alene på Myntkabinettet og plutselig forstod at han satt med den første sikre mynten fra Håkon Håkonson (1216-1263) i hånden. Oppdagelsen kom da han holdt mynten opp mot vinduet og kunne lese REX HACU på mynten, som kan dateres til litt etter 1223.

En annen morsom episode i hans liv , var da han ble tilkalt til USA for å vurdere mynten som ble funnet under utgravninger av en indianerleir i Maine. Hans komme ble annonsert i New York Times, og Skaare kunne slå fast at det dreide seg om en norsk mynt fra 1000-tallet. Hvordan den var kommet dit, er man ennå ikke sikker på.
Når Kolbjørn Skaare nå blir pensjonist, vil han fortsette sitt arbeid med en håndbok i numismatikk. Tidligere har han gitt ut tobindsverket Norges mynthistorie.

Emneord: Museene Av Martin Toft
Publisert 16. jan. 2002 15:10 - Sist endret 10. des. 2008 15:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere