DEBATT: Det er ikke udemokratisk å anbefale én kandidat

Våre medlemmer er til enhver tid godt kjent med hva vi mener om viktige saker, men de kan som ansatt ha ulike grunner til å velge den ene eller andre rektorkandidaten, skriver hovedtillitsvalgt Belinda Eikås Skjøstad i Forskerforbundet.

AKTIVT VALG: Forskerforbundet tok et aktivt valg før forrige rektorvalg da vi mente at våre velgere selv kunne gjøre seg opp en mening, skriver hovedtillitsvalgt Belinda Eikås Skjøstad i et svar til professor emeritus Knut Kjeldstadli.

Foto: Ola Sæther

Knut Kjeldstadli spør om det er udemokratisk for en fagforening å gi råd med anbefaling om å stemme på én bestemt kandidat ved rektorvalg på UiO.

Forskerforbundet følger i forkant av rektorvalg alltid spent med på hva kandidatene mener og står for. De ulike kandidater og deres plattform presenteres på UiO, det debatteres og diskuteres.

Vi skal ikke legge skjul på at det er viktig med en rektor som støtter oss i flere av de saker vi kjemper for, og vi inviterer gjerne kandidater til samtale. Vi prøver generelt å være tydelig på hvilke saker som er viktige for oss.

Vårt lokallagsstyre så i forkant av forrige rektorvalg ingen grunn til å peke på en kandidat som bedre egnet enn en annen. Våre medlemmer er til enhver tid godt kjent med hva vi mener om viktige saker, men de kan som ansatt ha ulike grunner til å velge den ene eller andre rektorkandidaten.

Forskerforbundet tok et aktivt valg før forrige rektorvalg da vi mente at våre velgere selv kunne gjøre seg opp en mening. Det er ikke udemokratisk å anbefale én kandidat, men Forskerforbundet hadde som fagforening ikke ønske om å gi en direkte anbefaling til våre medlemmer. Vi overlot valget til den enkelte.

 

Les saken som utløste debatten: Fagforeningen støttet Graver i 2017. Dette sier de nå

 

Av Belinda Eikås Skjøstad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO
Publisert 26. aug. 2020 10:00 - Sist endra 26. aug. 2020 10:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere