Portugisisk er viktig for Brasil-satsing

Mye kunne vært løst om man hadde fått en vitenskapelig ansatt til med spesialisering på Brasil, noe instituttet valgte bort for noen år tilbake, skriver ti forskere som vil hindre nedlegging av studietilbudet i portugisisk ved UiO.

BRASIL: Vi vil derfor spørre Gammelgaard om hva som har vært gjort fra instituttets side for å utvikle Norges eneste studietilbud i portugisisk, for å sikre at alle de som ønsker å fokusere på Brasil, velger faget, skriver Benedicte Bull og ni andre forskere i dette innlegget.

Foto: Ola Sæther

Instituttleder ved ILOS, Karen Gammelgaard, svarer på vår kritikk av nedleggelse av portugisisk ved å peke på at den sentrale årsaken er mangel på søkning og dårlig gjennomstrømning. Det kan virke underlig at det har vært så få søkere på portugisiskstudiet i en periode da Norge virkelig har bygget opp sitt nærvær i portugisisktalende Brasil. Vi mener man må se på de grunnleggende årsakene til dette. 

• Les også i Uniforum:

Instituttleder Karen Gammelgaard: Vi ønsker å ha et relevant og godt tilbud i portugisisk

Portugisisk må styrkes, ikke svekkes!

Delvis avvikling av portugisisk - i praksis:nedleggelse!

Som vi pekte på i vårt innlegg, har det skjedd en langsiktig nedbygging av faget som har fått konsekvenser for gjennomstrømning og tilbud, som igjen har betydning for søkermassen. Dette er med andre ord en selvforsterkende prosess, der ILOS’ egne prioriteringer er en viktig del av årsaksforklaringen.

Vi vil derfor spørre Gammelgaard om hva som har vært gjort fra instituttets side for å utvikle Norges eneste studietilbud i portugisisk, for å sikre at alle de som ønsker å fokusere på Brasil, velger faget. Mye kunne vært løst om man hadde fått en vitenskapelig ansatt til med spesialisering på Brasil, noe instituttet valgte bort for noen år siden. Samarbeid med næringslivet er også nærliggende.

Vi pekte også på at å sikre videreføring av portugisiskstudier ikke bare bør være et ansvar for ILOS, men en del av Universitetet i Oslo sitt samfunnsansvar. Å legge ned et fag med 40 år lange tradisjoner på grunn av en kortsiktig svikt i søkermassen, i stor grad på grunn av manglende tilbud, er kortsiktig og svært beklagelig. 

Benedicte Bull

Leiv Marsteintredet

Stener Ekern

Mariel Cristina Støen

Nora Sveaass

Einar Braathen

Yuri Kasahara

Jørgen Sørlie Yri

Torkjell Leira

Elin Skaar

Emneord: Språk, portugisisk, Latin-Amerika, Språkpolitikk, Brasil Av Benedicte Bull på vegne av underskriverne
Publisert 18. jan. 2018 10:20 - Sist endra 18. jan. 2018 10:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere