Budsjettinnspill 2024: UiO-ledelsen foreslår å droppe prioritert prosjekt

Veksthuset på Tøyen har ingen plass i UiO-ledelsens forslag til statsbudsjettinnspill for 2024. Mindre kjent er det at veksthuset ble droppet av UiO også i fjor.

FORSTÅR LEDELSEN, MEN: – Det hadde vært fint om UiO under overskriften «byggeprosjekter» også la inn en påminnelse om utstillingsveksthuset, sier museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle på Naturhistorisk museum.

Foto: Ola Gamst Sæther

Planene om et nytt utstillingsveksthus på Naturhistorisk museum på Tøyen går helt tilbake til 1930-tallet. Prosjektet er såkalt «gryteklart» og summen brukt nærmer seg 100 millioner kroner. Skuffelsen var derfor stor på museet da veksthuset ikke var inkludert i statsbudsjettet for 2022.

Men hvor viktig er egentlig veksthuset for UiO-ledelsen?

– Det er soleklart at Veksthuset står på lista vår over prioriterte bygg, uttalte rektor Svein Stølen til Uniforum i november i fjor. At veksthuset er prioritert på UiO hevdet han også i et debattinnlegg i april i år.

Når UiOs innspill til statsbudsjett for 2024 skal behandles i universitetsstyret til uka, foreslår ledelsen at veksthuset sløyfes.

Dette sier UiOs Masterplan for eiendom, vedtatt i 2021:

Prioriterte prosjekter
UiO vil fremme følgende satsinger for finansiering over statsbudsjettet:
• Nybygg for klinikkfunksjonene ved Det odontologiske fakultet
• Nytt veksthus på Tøyen
• Oppgradering av Nedre Blindern tilpasset faglig satsing
• Lokaler for helsefagene
• Magasinbygg for universitetsmuseene
• Historisk museum

– En misforståelse

Sløyfingen beskrives i sakspapirene som en endring sammenlignet med fjorårets innspill.

Det stemmer imidlertid ikke helt, vedgår UiO på spørsmål fra Uniforum:

– Setningen i saken bygger på en misforståelse på dette punktet. Forslaget om nytt veksthus på Tøyen var inne i vurderingene til innspillet for 2023, men ble tatt ut før endelig innsending, skriver pressekontakten på e-post.

Årsaken til at Uniforum spurte, er at 2023-innspillet framstår noe uklart når det kommer til veksthuset.

Helt til sist i innspillet står det at «I tillegg vil vi opprettholde prioriterte byggeprosjekter med prosjekteringsbevilgning beskrevet i gjeldende Langtidsplan for forskning og høyere utdanning; nytt klinikkbygg for odontologi».

Langtidsplanen omtaler både veksthuset og nytt klinikkbygg i denne sammenheng. Men UiOs budsjettinnspill navngir altså kun klinikkbygget. Spilte UiO inn veksthuset eller ikke?

Rektor oppklarer:

– Fordi veksthuset nettopp var fjernet av Kunnskapsdepartementet i forslaget til statsbudsjett for 2022, spilte vi det ikke inn til 2023-budsjettet. Når departementet aktivt tar noe ut, er det vanskelig for oss å opprettholde prioriteringen, forklarer Stølen på telefon.

Utelatelsen ble i fjor høst verken begrunnet i sakspapirene eller diskutert i styret. Det endelige budsjettinnspillet ble ferdigstilt av universitetsdirektøren på fullmakt og datert 1.11.2021.

Bygger på «svært tydelige signaler»

Da veksthuset ikke fikk penger over 2022-budsjettet beskrev Stølen det som både overraskende og beklagelig.

Noen omkamp via statsbudsjettinnspillene har altså så langt ikke vært aktuelt for UiO.

I stedet konstateres det i sakspapirene til møtet kommende uke at det foreligger «svært tydelige signaler fra politisk hold om at dette prosjektet ikke vil bli realisert som et statlig byggeprosjekt de nærmeste årene.»

Samtidig presiseres det at «Universitetsdirektøren arbeider videre med saken med sikte på å finne budsjettmessige løsninger som kan realisere et nytt, faglig viktig veksthus.»

Heller ikke i budsjettinnspillene for 2021 og 2022 var veksthuset framhevet noe videre. I identisk lydende avsnitt under overskriften «Nye bygg – opprettholde fremdrift» er «nytt veksthus med klimasenter» begge år listet som fjerdeprioritet etter livsvitenskapsbygget, vikingtidsmuseet og nytt klinikkbygg på OD.

– Jeg skjønner hvordan de tenker

Direktør Brit Lisa Skjelkvåle på Naturhistorisk museum er ikke spesielt overrasket over at ledelsen ikke ønsker å spille inn veksthuset i år. At UiO heller ikke spilte inn veksthuset i fjor, må hun innrømme at hun ikke hadde fått med seg.

– Det virker som de har spisset ønskene sine, og at innspillet preges av en realistisk innstilling til hva det er mulig å få til. Nåværende regjering har ikke akkurat åpen pengesekk, og signalet er at man skal kutte i byggekostnader, peker hun på.

– Hva synes du om ledelsens begrunnelse for ikke å spille inn veksthuset i år?

– Jeg skjønner hvordan de tenker. Jeg tror de har en sterk vilje til å få til et veksthus, men ikke akkurat nå. Den siste setningen er positiv. Den liker jeg godt, sier Skjelkvåle og sikter til formuleringen om at universitetsdirektøren arbeider for å finne budsjettmessige løsninger.

– Setningen forplikter, slår museumsdirektøren fast.

– Årets innspill bruker en hel A4-side på en framtidig bærekraftsatsing, men nevner ikke veksthuset med ett ord. Føler du deg utelatt?

– Det hadde vært fint om UiO under overskriften «byggeprosjekter» også la inn en påminnelse om utstillingsveksthuset, svarer museumsdirektøren.

Ikke omtalt i klimastrategien

Selv om museumsdirektøren har forståelse for UiOs vurdering, er hun også lei seg over hele situasjonen, understreker hun:

– Alle på museet er skuffet over at vi ikke greier å realisere planene om et utstillingsveksthus. De siste tolv årene er det lagt ned et utrolig engasjement, mye arbeid, håp, begeistring og 100 millioner kroner i planleggingen.

UiOs nylig vedtatte klimastrategi nevner ikke utstillingsveksthuset på Tøyen. Det gjør heller ikke tiltaksplanen.

– Vil du si at veksthuset kunne være en naturlig del av UiOs satsing på klima, miljø og bærekraft?

– Vi kan absolutt være en del av operasjonaliseringen av klima- og miljøstrategien. Det er viktigere enn noen gang å investere i kunnskap om verdens naturmangfold. Utstillingsveksthuset skal kommunisere nettopp denne kunnskapen. Det hadde vært fantastisk om veksthuset ble realisert, både for UiO og for befolkningen i Oslo, ja hele hele Norge, sier Skjelkvåle og framhever at totalrehabiliterte Geologisk museum er blitt en publikumsmagnet.

RYKKER OPP: OD-dekan Tiril Willumsen kan glede seg over at nytt klinikkbygg for odontologi er foreslått som en av UiOs tre prioriteringer. Her fotografert ved bygningen som må rives for å realisere planene.   (arkivfoto: Ola Gamst Sæther)

Dette er ledelsens forslag til prioriteringer

Nytt klinikkbygg for OD rykker opp i universitetsledelsens utkast, sammenlignet med fjorårets innspill.

I prioritert rekkefølge foreslås:

1. Økning av medisinerutdanningen - inkludert studieplasser til Campus Sørlandet og Campus Innlandet
2. En utdanningssatsing innenfor framtidsteknologier på Kjeller, Lillestrøm
3. Nytt klinikkbygg for odontologi

I tillegg til disse tre prioriteringene foreslår ledelsen at UiO varsler et framtidig innspill om en bærekraftsatsing på Nedre Blindern.

Mest plass til bærekraftsatsingen

Hvorfor det er viktig å satse på nytt klinikkbygg for odontologi, sier utkastet til budsjettinnspill ikke noe om.

Under overskriften «Byggeprosjekter» heter det kortfattet at «UiO vil opprettholde forslaget om nytt klinikkbygg for odontologi på Gaustad.» 

Svært god plass får derimot det framtidige forslaget om et «nasjonalt kunnskapsmiljø for bærekraft på nedre Blindern». Beskrivelsen er nesten en A4-side lang og er dermed det prosjektet som vies aller mest plass i innspillet.

Bærekraftsatsingen ble meldt inn også i fjor, noe som vekket en viss motstand og debatt. Den gang ble den omtalt som et «satsingsforslag for 2024», mens den i år altså ikke er tidfestet.   

Ifølge utkastet har universitetet snart planene klare. Det står:

«UiO har i inneværende år arbeidet med et faglig konsept for Nedre Blindern som skal danne grunnlaget for fremtidig arealbruk. Konseptet vil ferdigstilles innen utgangen av 2022».

I teksten vises det også til at «Satsingen er i tråd med UiOs Masterplan for eiendom og inngår i ambisjonen om å skape et flerfunksjonelt innovasjonsdistrikt fra Gaustad til Majorstuen, Oslo Science City.»

 

 

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 14. okt. 2022 05:40 - Sist endra 14. okt. 2022 11:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere