Publikumsrekord på Naturhistorisk museum

I mai måned hadde UiOs Naturhistoriske museum  30 600 besøkende totalt. Det er tre ganger flere enn snittet de siste årene, og all time high for noen måned i museets historie.

DE FLOTTESTE I NORDEN: – Etter sju år med stengte dører og hardt arbeid, er det fantastisk morsomt at utstillingene i Brøggers hus er blitt en så stor suksess, sier museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle. Hun beskriver de geologiske utstillingene som de flotteste i Norden.(Arkivfoto) 

Foto: ​ ​NHM v/Jarli & Jordan

6. mai gjenåpnet Brøggers hus etter sju år med rehabilitering. Det er ingen tvil om at det er denne gjenåpningen som er årsaken til at museet med 30 600 besøkende i mai, slår alle tidligere rekorder, ifølge museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle.

– Vi har nå de største og mest moderne geologiske utstillingene i Norden. De nye utstillingene forteller om jordas historie og livets utvikling gjennom 4,5 milliarder år, og er blitt til gjennom samarbeid mellom forskere og formidlere ved museet og verdensledende utstillingsdesignere. Dette er den største oppgraderingen av utstillinger i museets historie, påpeker hun.

PUBLIKUMSSUKSESS: Det er de helt nye geologiske utstillingene i Brøggers hus som er årsaken til at mai går over i historien som museets mest besøkte måned noensinne. Arkivfoto: Ola Sæther

Stengt siden januar 2015

Statistikk fra Naturhistorisk museum viser at museet de siste årene har hatt rundt 10 000 besøkende i mai måned. Unntakene er pandemiårene 2020 og 2021 hvor museet hadde henholdsvis 1964 og 451 besøkende i mai.

Etter en nedgang i mai 2017 til 7940 besøkende totalt, steg antallet i samme måned året etter til 11028 besøkende og i mai 2019 til 13167 besøkende. 

– At stengningen av Brøggers hus i januar 2015, ikke resulterte i store fall i antall besøkende kan vel tyde på at de geologiske utstillingene ikke har vært den store publikumsmagneten tidligere? . 

– Det vil jeg ikke si, svarer Skjelkvåle. 

–  Hva toppen i antall besøkende i 2019 skyldes kan vi ikke forklare helt sikkert, men det som er sikkert, er at vi har jobbet målrettet med å øke publikumstallene til Naturhistorisk museum siden 2016. Vi hadde faktisk en økning på det totale besøkstallet i 2019 på over 50 prosent, forteller hun. 

– I tillegg kan det også skyldes en trend i samfunnet hvor folk går mer på museum, spekulerer hun.

Enda litt fler enn forventet

Forventet dere å få over 30 000 besøkende i åpningsmåneden til Brøggers hus?

– Våre prognoser tilsa at vi ville få mange besøkende, men tallet er nok enda litt høyere enn vi forventet, svarer Skjelkvåle.

Å ta imot så mange besøkende har gått veldig bra, kan hun fortelle. 

Det er imidlertid i sommermånedene museet tradisjonelt har flest besøkende. Den forrige publikumsrekorden ble satt i juli 2020 da 22206 personer besøkte museet

Kanskje kan rekorden fra mai måned bli slått allerede i sommer. Brit Lisa Skjelkvåle forsikrer at museet har kapasitet til å ta inn enda litt flere besøkende. 

Vi følger dette tett opp, og vi har økt bemanningen både i butikken og blant vekterne. Vi har også fått på plass flere museumsverter inne i museet, kommenterer hun.  

Panegyriske anmeldelser

Museumsdirektøren beskriver anmeldelsene av de nye utstillingene som panegyriske. 

– Folk er generelt veldig positive. Dette er kjempegøy både på vegne av museet og på vegne av UiO. Etter sju år med stengte dører og hardt arbeid, er det fantastisk morsomt at utstillingene i Brøggers hus er blitt en så stor suksess, erklærer hun.

 

Les mer i Uniforum: Naturhistorisk museum viser universets og jordas historie gjennom 4,5 milliardar år

 

Emneord: Naturhistorisk museum, Geologisk museum Av Grethe Tidemann
Publisert 10. juni 2022 10:10 - Sist endra 10. juni 2022 11:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere