Verdens største vaktselskap vant klagesak mot UiO

Vaktselskapet G4S har fått medhold fra Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) i at UiO brøt lov om offentlige innkjøp da de stengte G4S ute fra en anbudsrunde om vakttjenester. Begrunnelsen var at selskapet ikke oppfylte UiOs etiske retningslinjer.

G4S VANT: G4S i Norge kan ikke holdes ansvarlig for det søsterselskapet i Israel foretar seg, konkluderer Klagenemnda for offentlige anskaffelser. Dermed gav de vaktselskapet medhold i klagen mot at UiO hadde stengt dem ute fra den siste anbudsrunden om vakttjenester.

Universitetet i Oslo avviste tilbudet fra selskapet G4S i en anbudskonkurranse om vektertjenester ved universitetet. Årsaken var at et av G4S-selskapene har virksomhet for den israelske staten i okkupert område på Vestbredden. Universitetet i Oslo mente selskapets virksomhet strider mot universitetets etiske retningslinjer og at de derfor ikke oppfylte kravene til å få delta i anbudskonkurransen, står det i en pressemelding fra UiO.

G4S klaget derfor UiO til Klagenemnda for offentlige anskaffelser  KOFA for brudd på grunnleggende lovkrav om offentlige innkjøp. Et sentralt argument i G4S sin prosedyre, er at den norske delen av G4S ikke skal måtte stå til rette for hva søsterselskapet i Israel foretar seg.

Dette er ifølge G4S og KOFA diskriminering og brudd på grunnleggende bestemmelser i lov om offentlige anskaffelser. KOFA har 21. oktober gitt G4S medhold i dette.

- Multinasjonale selskaper må stå samlet ansvarlig

UiO aksepterer KOFAs avgjørelse, men er uenig i begrunnelsen.

- UiO ønsker at våre leverandører opptrer i samsvar med universitetets etiske verdier, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO,

- UiO kritiserer at multinasjonale selskaper får operere med rettslig uavhengige søsterselskaper, og mener at multinasjonale selskaper må stå samlet ansvarlig for deres virksomhet, understreker Ottersen.

Fornøyd med vedtaket

Ledelsen for G4S i Norge er svært fornøyd med avgjørelsen.

- Dette var en viktig prinsippavgjørelse for oss, sier landsjef Vidar Berg i en pressemelding. KOFA er helt enige med oss i vår vurdering om at G4S i Norge ikke skal vurderes ut i fra hva en virksomhet i et søsterselskap i Israel foretar seg. Det er den norske virksomheten som må vurderes i forhold til etiske retningslinjer og menneskerettigheter. Vi antar at UiO nå tar saken til etterretning og at de fullfører anbudskonkurransen som planlagt.

Palestinakomiteen aksjonerte

Denne uken har både Palestinakomiteen, Fagforbundet og mange andre organisasjoner startet en kampanje for å få G4S til å trekke seg helt ut av de okkuperte områdene på Vestbredden. Det var også Palestinakomiteen og Studentparlamentet som  i fjor høst aksjonerte mot  at G4S hadde fått vakttjenester ved UiO.

Det førte til at Universitetsstyret sa opp kontrakten før tiden, og samtidig lyste ut et nytt anbud om vakttjenester. G4S leverte også inn et tilbud, men ble utelukket fra anbudsrunden fordi Universitetet i Oslo mente det ikke oppfylte de etiske retningslinjene til UiO.

G4S leverte inn en klage på avgjørelsen til UiO til Klagenemnda for offentlige anskaffelser KOFA. Den har nå gitt G4S medhold i at det norske selskapet ikke kan stå ansvarlig for det søsterselskapet i Israel foretar seg.

Uniforum har tidligere skrevet disse sakene om G4S og UiO:

Emneord: Arbeidsforhold, Universitetspolitikk, Etikk Av Martin Toft
Publisert 24. okt. 2013 15:23 - Sist endret 25. okt. 2013 13:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere