Foto i forbifarten

I korridoren mellom de østgående og de vestgående linjene på Jernbanetorget T-banestasjon henger tjueni store fotografier fra Universitetet i Oslo.

FOTO TIL FOLKET: 40 000 mennesker er daglig innom Jernbanetorget T-banestasjon.  

Foto: Ola Sæther

Det eldste fotografiet er fra 1896 og viser noen av deltakerne på universitetets første gymnastikkurs for kvinner. Det yngste er et vakkert stemningsbilde av Frederikkeplassen i tett tåke, knipset i 1973.

Litt makabert

I et auditorium i Domus Media, midtbygningen på Karl Johan, underviser professor Halvdan Hopstock i anatomi, flankert av en kvinnelig undervisningsassistent. Året er 1914.

– Er armen på bordet virkelig en ekte menneskearm?

–Vi har langt mer makabre fotografier i fotodatabasen vår, røper Anne Vaalund, som er prosjektkoordinator for Universitetshistorisk fotobase (UFO). Sammen med lederen for Museum for universitet- og vitenskapshistorie (MUV), Bjørn Vidar Johansen, har hun plukket ut fotografiene som skal pryde to vegger på T-banestasjonen fram til 4. januar.

SATIRE: Portrett av en ung botaniker som forsøker å se ut som en professor. 
 

Glassnegativ i særklasse

Et oppstilt ekskursjonsbilde av botanikkprofessor Nordal Wille og hans studenter fra ca 1900 utmerker seg med fantastisk fotokvalitet. Vaalund forteller at orginalen er et stort glassnegativ.

 – Disse fotografiene kan du blåse opp så stort du bare ønsker. Bedre fotokvalitet finnes ikke, bedyrer hun.

Professor Wille samlet på portretter av kollegaer, noe som ifølge Vaalund var en ganske vanlig ting å gjøre på denne tiden. Et av portrettene er med på utstillingen. Det viser den unge svenske botanikeren O. Nordstedt i en komisk positur.

– Han har skrevet ”framtidsfotografi” under bildet og forsøker å se ut som en sur, gammel professor. Jeg skulle likt og vite hvordan Wille reagerte da han fikk det tilsendt, om han lo eller om han ble fornærmet, bemerker Anne Vaalund.

Fire mannlige studenter i ballettskjørt og ballerinapositur vekker også oppsikt. Fotografiet er fra en studentrevy i 1909 og har fått tittelen ”Alfebaletten”.

UNDERVEIS: På vei har Anne Vaalund og Bjørn Vidar Johansen kalt utstillingen på Jernbanetorget T-banestasjon.

Dagligliv på UiO

– Vi har lyst å gi folk et annerledes bilde av UiO. Universitetet er så mye mer enn akademia høyborg, sier Bjørn Vidar Johansen.

– Jeg syns også det er morsomt å se de kjente stedene med mennesker som ser annerledes ut og gjør andre ting enn de kanskje ville gjort på de samme stedene i dag, legger Anne Vaalund til.

På Universitetsplassen i sentrum er det fotballkamp mellom konservative og sosialistiske studenter. De konservative studentene har hvite fotballdrakter, mens sosialistene tilsynelatende spiller i sine vanlige klær. Fotografiet er tatt i 1960.

Et fotografi fra krigens dager viser studenter i ferd med å omdanne en plen i Botanisk hage til potetåker. På gårdsplassen utenfor tyskerbrakka ved Blindern Studenterhjem danser fire studenter tango. Kjolene til jentene er typiske for moten rett etter krigen.

Subtilt avvik

Halvparten av fotografiene på utstillingen er rammet inn i store gullrammer. Et av dem, et fotografi av en lystig kunsthistorieprofessor på trappen til Ringsaker kirke, henger litt skjevt. Vi går litt nærmere og oppdager at både gullrammene og bakveggen med ornamentene er trykt på folie og klistret på utstillingsveggen.

– Det skjeve bildet er der for å fange blikket og forsterke illusjonen av ekte rammer, forklarer Bjørn Vidar Johansen. Han forteller at utstillingen ble til i hurten og sturten, etter at museet fikk et tips om at aktøren som hadde reservert utstillingsplassen, måtte trekke seg.
 

God respons

Fredag 20. november ble utstillingen På vei montert, og det er ingenting ved det ferdige resultatet som vitner om hastverksarbeid. Bjørn Vidar Johansen røper at han har vært innom flere ganger for å spionere på publikums respons.

– Det er morsomt å se at det hele tiden er noen som stopper opp for å se nærmere på bildene, sier han.


 

 


 

Emneord: Universitetshistorie Av Grethe Tidemann
Publisert 2. des. 2009 11:27 - Sist endret 2. des. 2009 12:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere