En lofottorsk er avslørt
Torskens genom er nå ferdig kartlagt. Og det er en ekte lofottorsk som har fått æren av å åpne ballet. Norge og forskere fra UiO er nemlig først ute med å kartlegge arvestoffet til en fisk som har stor økonomisk betydning, skriver forskning.no i dag.

TORSKEN AVSLØRT: Forskere fra blant annet CEES-sentret på Biologisk institutt, UiO har avslørt torskens genom.
De norske forskerne har arbeidet intenst med dette prosjektet siden januar i år. Allerede i mars var mesteparten av reisverket på plass. De siste månedene er blitt brukt til
finpuss, og det tar tid. Men i dag, den 30. oktober, forteller de verden at Norge er først ute.
Selv om en del arbeid fortsatt gjenstår og den vitenskapelige artikkelen ennå ikke er klar.Forskerne har hele tiden følt seg pustet i nakken av andre forskningsmiljøer i verden, og har derfor hatt det travelt med å komme først i mål.
Et kappløp med tiden
I 2003 var det første utkastet av det menneskelige genom på plass, etter 13 års arbeid. Nå satser forskere over hele verden på å være først ute med å kartlegge arter som er viktige for dem. Danskene har kartlagt grisens genom.
Kineserne har kartlagt arvemassen til pandabjørnen. Flere fisker er tidligere kartlagt, for eksempel sebrafisk og stingsild, men dette er første gang at en produksjonsfisk kartlegges.
Fakta om nordøstarktisk torsk (skrei):
Latinsk navn: Gadus morhua
Andre norske navn: Skrei, jedd, jadd, bruning
Familie: Torskefamilien
Maks størrelse: 130 cm og 40 kg
Utbredelse: Den varme siden av Polarfronten i Barentshavet
Hovedgyteområde: Lofoten/Vesterålen
Gytetidspunkt: Februar–april
Føde: Fisk
Kilde: Havforskningsinstituttet
At Norge kartlegger torskens arvemasse er kanskje bare rett og rimelig.
– Torsken er jo nærmest en symbolart for oss, mener Kjetill S. Jakobsen.Professoren ved Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES), Biologisk Institutt, Universitetet i Oslo, har sittet i førersetet for dette prestisjeprosjektet. Arbeidet har skjedd i tett samarbeid med forskningsmiljøene ved universitetene i Ås, Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim, samt Havforskningsinstituttet, Nofima og Norges fiskerihøgskole.
Logg inn for å kommentere
Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere