Kritisk til StatoilHydro-sponsing

StatoilHydro sponser universitetene i Oslo og Stavanger med til til sammen 45 millioner kroner. Det går på forskerintegriteten løs, mener høyskolelektor Trond Blindheim, i følge Klassekampen. – Ekstern finansiering har vært viktig for vår utvikling som universitet, sier personaldirektør Halfdan Hagen ved Universitetet i Stavanger.  

KRITISK: Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen er kritisk til at StatoilHydro sponser universitetetene med millioner til forskning. Bildet viser Statfjord A-plattformen i Nordsjøen,

Foto: Øyvind Hagen/StatoilHydro

Avtalene mellom StatoilHydro og universitetene i Oslo og Stavanger ble signert tidligere i sommer. Pengene skal gå til forskning på bore- og brønnteknologi, et område sponsoren unektelig har store interesser i, skriver Klassekampen.

Den 24. juni i år underskrev også NTNU i Trondheim og StatoilHydro en avtale som vil gi universitetet 90 milllioner kroner fra det norske oljeselskapet, skriver Universitetsavisa..Tall fra forskningsinstituttet Nifu Step viser at næringslivet sponset forskning i Norge med over 472 millioner kroner i 2007.

Uheldig med øremerking

Nå mener rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim vi er på veg i en farlig retning.

– Det er mye fornuftig i at næringslivet sponser forskning, forskningen blir mer praktisk og relevant. Men det uheldige er at denne typen midler øremerkes til spesielle temaer. Det er ikke forskningsinstitusjonene selv som gjør prioriteringene, sier Blindheim til avisa.

– Forskningen skal være uavhengig og nøytral, men når oljeselskaper som StatoilHydro går inn og finansierer kan det bli problematisk, synes han.

– Kunne donert til et fond

Blindheim mener noen enkle strukturelle grep kunne løst problemene.

– Hvis næringslivet og private vil donere penger til forskningen, kunne de donert til et fond ved universitetet eller høyskolen og latt en gruppe forskere avgjøre hva pengene skal gå til.

Det gode eksemplet

Blindheim trekker fram Bergensmilliardæren Trond Mohn som et godt eksempel.

– Han ga en halv milliard til Universitetet i Bergen, men ville ikke si noe om hva pengene skulle brukes til, og han ville heller ikke sitte i styret som forvaltet pengene. Han ville heller ikke ha fondet oppkalt etter seg. Det er en mye riktigere innstilling, sier han til Klassekampen.

– Ser etter levedyktighet og styrke

Da avtalen mellom UiO og StatoilHydro ble undertegnet den 2. juli i år var visedirektør for StatoilHydros forskningsavdeling, Trond Austrheim klar på hva selskapet ønsket med dette samarbeidet.

– Selv om det forskes mye innad i StatoilHydro, blir faktisk halvparten av all forskningen som selskapet deltar i utført av andre enn de ansatte i selskapet. Det er derfor viktig for oss å støtte forskning som gir resultater på høyt nivå. Vi ser etter levedyktighet og styrke, og ser frem til resultatene samarbeidet med Universitetet i Oslo kan føre til, sa han.

Personaldirektør Halfdan Hagen ved Universitetet i Stavanger vil ikke uttale seg om Statoil-avtalen direkte fordi han ikkje kjenner godt nok til den.

– Ekstern finansiering, også av professorater er viktig for Universitetet i Stavanger. Det har vært avgjørende for at vi har utviklet oss fra høgskole til universitet, og viktig for vår videre utvikling som universitet, sier han til Klassekampen.
 

(Kilder: Klassekampen, Universitetsavisa og Uniforum)
 

Emneord: Næringsliv Av Martin Toft
Publisert 30. juli 2009 12:13 - Sist endret 30. juli 2009 12:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere