Studenter blir drept i Colombia

Hittil i mars har tre studenter i Colombia blitt drept. I forkant av dette har 30 universitetsstudenter mottatt drapstrusler. Studentorganisasjonene Norsk Studentunion, Studentenes Landsforening og SAIH ber regjeringen om å reagere på dette.

- Den norske Regjeringen sier selv at kampen mot terror de siste årene har satt sivile rettigheter til side. I Colombia går dette hardt ut over studenter, som blir mistenkeliggjort og drept som terrorister, sier studentlederne Ingvild Reymert, Øystein Svelle og Sigrun Espe i ei felles pressemelding.

Éder Enrique Sierra, 38 år og pedagogikkstudent ved universitetet i Guajira, ble mandag 9. mars skutt to ganger i hodet av to menn på motorsykkel, og døde av skadene. Antonio Jose Petro Ortega, 22 år og veterinærstudent ved universitetet i Córdoba, ble skutt og drept onsdag 11. mars, også av to menn på motorsykkel.

José Andrés Isaza Velásquez, 28 år og jusstudent ved universitetet i Antioquia, ble torsdag 12. mars drept inne på universitetsområdet.Dette skjedde bare tre dager etter mordet på Éder Enrique Sierra, og seks dager etter at 30 studenter ved universitetet i Antioquia mottok drapstrusler signert den paramilitære gruppa ”el Bloque Antioqueño de las Autodefensas”.

De 30 studentene fikk en uke på seg til å forlate universitetet og byen.

- Uholdbar

- Menneskerettighetssituasjonen i Colombia er uholdbar og norske styresmakter må ut t rykke sin bekymring for de systematiske bruddene på menneskerettigheter som skjer, spesielt mot studenter , sier studentlederne

- Studenters rettigheter blir tråkket på mange steder i verden. Regjeringen må reagere på dette. Vi ønsker at norske myndigheter også kan jobbe for en internasjonal ombudsmannsordning for studenter  sier studentlederne.

SAIH, NSU og StL krever nå at Norge skal be om et møte med representanter for colombianske styresmakter for å høre hva de gjør for å sikre studenter sine liv, rettigheter og ytringsfrihet i Colombia . Samtidig krever de at  Norge skal jobbe for en internasjonal ombudsmannsordning for studenter.

Emneord: Latin-Amerika, Studentforhold
Publisert 20. mars 2009 16:50 - Sist endret 20. mars 2009 17:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere