Ingen øremerking av stillinger

I november i fjor lovet Tora Aasland øremerking av midlertidige stillinger for kvinner. Nå parkeres planene av ESA, melder nettstedet Kvinner i forskning.

FÅR IKKE ØREMERKE: ESA har satt bom for muligheten til å øremerke midlertidige forskerstillinger for kvinner. På bildet de internasjonale UiO-studentene Maiko Yamaguchi fra Japan og  Helya Moutouri fra Iran. (Arkivfoto)

Foto: Ståle Skogstad

– Gjeninnføring av øremerking kommer i 2009, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) i begynnelsen av september i fjor.

Nå slår politikerne retrett: Under velkomstinnlegget på konferansen Kvalitet 2009 om kvalitet og kjønn i forskning sa statssekretær i Kunnskapsdepartementet Åsa Elvik at planene er endret.

– Vi har arbeidet aktivt opp mot ESA i Brussel for å avklare hvilke virkemidler vi kan sette i verk for å nå våre mål uten å komme i konflikt med EUs regelverk om forskjellsbehandling. Regjeringen har ønsket å øremerke stillinger for kvinner, men ESA vil ikke godkjenne ordninger som utelukker det ene kjønn fra en utlysning, sa hun. Les hele artikkelen.

 

Emneord: Likestilling
Publisert 24. mars 2009 13:33 - Sist endret 26. mars 2009 11:30

Tillat meg å spørre; Hva står ESA for? (Det er vel ikke European Space Agency.) Det er fint om vi vanlige dødelige som ikke ser disse forkortelsene hver dag og vet hva de betyr får en forklaring.

sveinns@uio.no - 24. mars 2009 15:55

Efta Surveillance Authority (se http://www.eftasurv.int/). Enig i at slike forkortelser bør skrives fullt ut første gang de brukes i en artikkel.

Beate Kristine Sjåfjell - 24. mars 2009 18:05

Og så heter det Brussel, altså uten tødler eller prikker over u-en. Byen ligger fortsatt i Belgia og ikke i Tyskland, og på norsk bruker vi den flamske skrivemåten, altså Brussel. Den franske skrivemåten Bruxelles er også godkjent i norsk, men den brukes lite her. - Altså - for å "ta en Kolberg": Brussel, Brussel, Brussel! PS. Og takk til ESA!

Svein Lie - 25. mars 2009 14:16

Etter min mening vil ikke øremerking av midlertidige stillinger (stipendiater og postdoktorer) hjelpe på kjønnsbalansen i akademia hvis ikke man også har øremerking av faste stillinger. De kvinnene som rekrutteres ved øremerking kommer senere i karriereløpet til å måtte gi opp fordi de ikke får konkurrere på lik linje med menn om de faste stillingene. Hvis man dytter inn flere kvinner på de laveste trinnene, men unngår å ansette dem i faste stillinger etterhvert, vedlikeholder man bare den lekkasjen ("leaky pipeline" eller saksediagram) av kvinner som har vært konstant allerede de siste par tiårene. Mye av argumentasjonen her er ødeleggende og stigmatiserende for kvinner. Kvinner har ikke problem med å klare akademiske karrierer, det er universitetene som har et problem med å klare å ansette dem.

wold@uio.no - 25. mars 2009 16:01

hei, det skal være Helya Moutouri fra IRAN... :)

helliam@uio.no - 25. mars 2009 23:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere