Abelpris til russisk-fransk matematiker

Abelprisen for 2009 tildeles Den russisk-franske matematikeren Mikhail Leonidovich Gromov . Hans Majestet Kong Harald vil overrekke prisen under en prisseremoni i Oslo 19. mai.

STOR MATEMATIKER: Mikhail L. Gromov er kjent som en viktig bidragsyter særlig innen geometrien, et av matematikkens eldste områder.

Matematikeren Mikhail Leonidovich Gromov (65) tildeles Abelprisen for “for hans revolusjonerende bidrag til geometrien”. Det kunngjorde preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Øyvind Østerud, på Akademiet i Oslo i dag 26. mars.

Abelprisen anerkjenner bidrag med ekstraordinær dybde og påvirkning på matematikken, og den er blitt utdelt hvert år siden 2003. Prisen er på 6 millioner norske kroner.

Nye perspektiver på geometri

Mikhail L. Gromov er en av vår tids største matematikere. Han er kjent som en viktig bidragsyter på mange felt innen matematikken, særlig innen geometrien. Geometri er ett av matematikkens eldste områder. Dette feltet har gjennom århundrene vært gjenstand for store matematikeres oppmerksomhet, men har i løpet av de siste 50 årene gjennomgått revolusjonerende forandringer. Mikhail Gromov har stått i spissen for noen av de viktigste landevinningene; han har utviklet dype og usedvanlig originale ideer som har ledet til nye perspektiver på geometri så vel som på andre deler av matematikken.

Abelkomiteen uttaler: “Mikhail Gromov er alltid på jakt etter nye spørsmål og tenker hele tiden på nye ideer som kan bidra til å løse store problemer. Han har produsert dypt og originalt arbeid gjennom hele sin karriere og er fremdeles i besittelse av en usedvanlig skaperkraft. Gromovs arbeid vil fortsette å være en kilde til inspirasjon for mange fremtidige matematiske oppdagelser.“

Foto: Gérard Uferas

Utdannet i Sovjetunionen

Mikhail Leonidovich Gromov ble født 23. desember 1943 i Boksitogorsk i det tidligere Sovjetunionen. Han tok mastergrad (1965), doktorgrad (1969) og sin postdoktorale avhandling (1973) ved Leningrad universitet hvor han også var førsteamanuensis fra 1967 til 1974.

Professor ved Institut des Hautes Études Scientifiques

Gromov har siden 1982 vært professor ved Institut des Hautes Études Scientifiques i Bures-sur-Yvette i Frankrike. IHÉS er et institutt for avansert forskning innen matematikk, teoretisk fysikk og andre beslektede vitenskapelige områder. Han har vært fransk statsborger siden 1992. Mikhail L. Gromov er i dag også Jay Gould Professor of Mathematics ved Courant Institute of Mathematical Sciences, New York University.

Mikhail L. Gromov har mottatt mange høyt anerkjente internasjonale priser, blant annet Kyoto Prize in Basic Sciences (2002), Balzan Prize (1999), Leroy P. Steele Prize (1997), Lobatchewski Medal (1997) og Wolf Prize (1993). Han er utenlandsk medlem av U.S. National Academy of Sciences og American Academy of Arts and Sciences, og er medlem av l’Académie française de Sciences.

Abelprisen er designet av Henrik Haugan.

Abelprisen

Niels Henrik Abels minnefond ble etablert i 2002 ved 200-årsjubileet for den store norske matematikeren Niels Henrik Abels fødsel. Fondets hovedmål er å dele ut en Abelpris for fremragende matematisk arbeid. Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-akademi (DNVA), som har nedsatt en Abelkomité bestående av fem internasjonalt anerkjente matematikere til å vurdere nominerte kandidater og anbefale en verdig vinner.

Hans Majestet Kong Harald vil overrekke prisen til Mikhail L. Gromov under en prisseremoni i Gamle Logen i Oslo 19. mai.
 

Emneord: Abelprisen
Publisert 26. mars 2009 14:35 - Sist endret 26. mars 2009 20:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere