Made in Africa!

Fargerik haute couture og akrobatisk street dance i skjønn forening - og i tillegg god vin fra regnbuenasjonen. Det var det de 300 gjestene på det sørafrikanske moteshowet fikk oppleve rundt catwalken i vestibylen på Georg Sverdrups hus på Blindern sist uke.

MOTESHOW: Universitetet i Oslo feiret 10 års akademisk samarbeid mellom Norge og Sør-Afrika med tiårets moteshow.
Foto: Ola Sæther

Det fargesprakende moteshowet, Fra tradisjon til modernitet, lyste opp Blinderns høstmørke denne oktoberkvelden. Showet inngikk i den kulturelle delen av Oslo Celebrations - høstens feiring av det ti år lange akademiske samarbeidet mellom Norge og Sør-Afrika.

Moteshow med et politisk budskap

Seks motedesignere, fire sørafrikanske og to norske, viste fram i alt 60 kreasjoner. Modellene var nordmenn og afrikanere. Mellom motevisningene underholdt det unge sørafrikanske rappebandet Live it Loud med hiphop-musikk, street dance, politiske statements og akrobatikk av ypperste klasse (bildet nederst). Dette var et moteshow med et politisk budskap.

Første gang i Norge

- Dette er første gang sørafrikansk mote vises i Norge etter at Sør-Afrika ble demokratisk. Klær er ikke lenger bare til for å beskytte kroppen, klær forteller også hvem du er. I dette showet møter tradisjon det moderne, og nord møter sør, sa Sør-Afrikas ambassadør H.E.I. Coovadia i sin hilsningstale.

Et kvinnefrigjøringsperspektiv

- En drøm er blitt til virkelighet, strålte psykologiprofessor Fanny Duckert, primus motor for det hele på norsk side. - Et moteshow som dette er en dramatisk illustrasjon på det moderne Sør-Afrika. Vi vil vise noe av fargerikdommen i dette samfunnet. I tillegg har vi et kvinnefrigjøringsperspektiv. I et moteshow kan kvinner vise seg fram, som en kontrast til den tradisjonelle kvinnerollen. Og så er moteshow morsomt. Det skaper interesse langt utover de akademiske rekker.

- Vi la det helt bevisst til Universitetsbiblioteket, for å vise noen av de kommunikasjonsmulighetene universitetet har og for å vise fram den flotteste og mest moderne delen av universitetet, la Duckert til. Hun var svært stolt over sin ti år gamle sørafrikanske adoptivdatter, Victoria Nompilo, som fikk delta som modell.


Fargesprakende skjønnhet
Mange av kjolene og de andre sørafrikanske kreasjonene var ytterst fargerike og med fantasifulle mønstre, ofte både tradisjonelle og lekende moderne på én gang. De spente fra glamorøse festantrekk til mer fritidspreget mote for ulike årstider - og hårfrisyrer og hatter var av en annen verden. Det tydeligste norske uttrykket var Siv Elise Selands kjoler med tradisjonelle lusekoftemønstre, som fikk en utrolig friskhet over seg på de afrikanske modellene. Det var også eksempler på herremoter, blant annet noen rålekre silkeaktige dresser.

Kamp mot fattigdom

Moteshowet ble arrangert på FNs internasjonale dag for avskaffelse av fattigdom, 17. oktober, og inntektene gikk uavkortet til Nelson Mandelas barnefond. Uovertruffen konferansier var Haddy N'jie, norsk-gambisk artist og journalist - og nå også modell.

Alle designerne loddet ut én av sine kreasjoner. Og gjett hvem som trakk det første vinnerloddet? Jo, en kjempelykkelig Fanny Duckert. Hun valgte et sort, langt skjørt med fargerike perlebroderier og tilsvarende topp fra det sørafrikanske designerfirmaet Meropa Heritage, som bruker mye tradisjonell design i moderne klær. Det er et samarbeidsprosjekt for å trekke afrikanske kvinner fra landsbygda med i landets økonomi.

Emneord: Internasjonalisering, Georg Sverdrups hus, Afrika, Sør-Afrika Av Lars Hoff
Publisert 26. okt. 2007 13:59 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere