Tomatglad stortingspresident mot prostatakreft

- Jeg starter hver dag med frukt, og dyrker egne tomater om sommeren, avslørte stortingspresident Thorbjørn Jagland, da han tok imot en delegasjon fra Prostatakreftaksjonen 2007. Varmebehandlede tomater er nemlig vidundermiddelet for mannens prostata.

- SPIS TOMATER, oppfordret Rebekka Nøkling (t.v.) fra Birkeland Publications og Anne Lise Ryel fra Kreftforeningen stortingspresident Thorbjørn Jagland. (Foto: Kirsten Helgeland)

- Jeg starter hver dag med frukt, og dyrker egne tomater om sommeren, avslørte Thorbjørn Jagland, da han tok imot en delegasjon med tomatentusiaster på Stortinget. Men den helse- og ernæringsinteresserte stortingspresidenten var overrasket over å høre at det særlig er varmebehandlede tomater som er vidundermiddelet for mannens prostata. I tillegg til en stor kurv med tomater i alle regnbuens farger, fikk han 50 eksemplarer av boka "Fruktbar kunnskap for mannens edlere deler", med det siste fra forskningsfronten om prostatakreft og mange velsmakende matoppskrifter med tomat. Den er utgitt av Birkeland Publications ved UiO.

- Gå og fortell det glade budskap om tomaten til dine mannlige kolleger på Stortinget og andre, var oppfordringen fra blant andre generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, og daglig leder i Birkeland Publications, Rebekka Nøkling. Dessuten deltok representanter fra Prostatakreftforeningen og Opplysningskontoret for frukt og grønt i delegasjonen. Også inntak av brokkoli, blomkål, spinat og granatepler motvirker prostatakreft.

Gammelmannssykdom som rammer stadig yngre menn

Besøket hos stortingspresidenten, som fant sted 30. august, var innledningen til Prostatakreftaksjonen 2007 med folkemøter i alle de store byene i september, som er den internasjonale prostatakreftmåneden. Kreft i prostata rammet 3820 nordmenn i fjor og utgjør 24 prosent av nye krefttilfeller blant menn og er sterkt økende. Den er mer utbredt enn brystkreft hos kvinner. Prostatakreft har alltid vært en "gammelmannssykdom", og fortsatt er gjennomsnittsalder på diagnosetidspunktet rundt 70 år. Men stadig yngre menn får nå denne type kreftsykdom. Fra og med fylte førti er man i faresonen.

Emneord: Forskning, Forskningsformidling, Kreftforskning Av Lars Hoff
Publisert 10. sep. 2007 21:20 - Sist endret 10. des. 2008 15:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere