Svensk forsker tildelt Jahreprisen

Professor Thomas Edlund fra Senter for molekylærmedisin ved Umeå Universitet er tildelt Anders Jahres store medisinske pris for 2007. Prisen er på 1 million kroner, og han får den for sin banebrytende forskning på hjernens tidlige utvikling, går det fram av en pressemelding fra Jahrepriskomiteen.

TILDELT JAHREPRISEN: Professor Thomas Edlund fra Umeå universitet er tildelt Anders Jahres store medisinske pris for 2007.(Foto: Elin Berge)

Umodne celler, også kalt stamceller, kan utvikle seg til alle typer organer, og Edlund har klarlagt hvorfor noen av disse cellene utvikler seg til hjerneceller.

Prisvinneren har kartlagt kjemiske signaler som styrer programmeringen av de umodne cellene. Dette er en svært komplisert prosess vi generelt vet veldig lite om, og som forbausende sjelden slår feil.

Edlund har fått stor internasjonal anerkjennelse for sin forskning som gir oss viktig ny innsikt om hvordan prosessen som starter med en enkelt befruktet eggcelle og slutter med et ferdig utviklet individ foregår. Han har også gitt oss ny innsikt i hvordan de cellene som har fått beskjed om å bli hjerneceller spesialiseres ytterligere for å ta hånd om ulike funksjoner, som for eksempel syn, hørsel, hukommelse, motorikk, abstrakt tenkning o.s.v.

Særlig har han vist at den fremre del av hjernen som er nødvendig for at vi skal ha en bevissthet dannes svært tidlig. Slik grunnleggende kunnskap er viktig for å kunne forstå sykdommer i hjernen.

Anders Jahres pris for yngre forskere pålydende kr. 400 000 deles mellom professor William W. Agace ved Lunds Universitet og docent Mika Rämet ved Universitetet i Tampere for deres forskning på immunforsvarets celler og molekyler.

Agace forsker på immunforsvaret i tarmen og har klarlagt hvordan kroppens forsvarsceller når sitt bestemmelsessted. Rämet har forsket på genetiske årsaker til at for tidlig fødte barn kan ha problemer med å puste.

Anders Jahres store medisinske pris er den største innen biomedisinsk forskning i de nordiske landene og deles ut av Universitetet i Oslo.

Emneord: Forskning, Priser, Medisin
Publisert 13. sep. 2007 12:59 - Sist endret 10. des. 2008 15:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere