Flere tusen polarforskere samles i Oslo i 2010

Norge skal være vertskap for sluttkonferansen etter Det internasjonale polaråret. Konferansen vil samle flere tusen polarforskere i Oslo i juni 2010. Det annonserte kunnskapsminister Øystein Djupedal 21. september.

MARKERER POLARÅRET: Flere tusen forskerer kommer til Oslo i 2010 for å oppsummere Polaråret 2007-2008. En stor del av forskningen pågår på Svalbard.
Foto: Trine Nickelsen

Polaråret 2007-2008 er det største internasjonale forskningssamarbeidet på 50 år. Over 50.000 teknikere og forskere fra mer enn 60 land deltar i programmet. Polaråret skal samle inn store mengder data fra både Arktis og Antarktis gjennom to sommersesonger i nord og sør. De dominerende temaene knytter seg til årsakene til og konsekvensene av klimaendringene, går det fram av ei pressemelding.

- De faglige ambisjonene for sluttkonferansen er høye. Den skal sammenbinde og oppsummere de mange internasjonale polarårsprosjektene med målsetting at dette skal føre til videre internasjonalt forskningssamarbeid. Slik sett kan konferansen komme til å bli like mye en startkonferanse som en avslutningskonferanse, sa Øystein Djupedal.

Kunnskapsministeren understreker at de innsamlede dataene vil bli brukt til forskning i tiår framover. - Derfor kalles sluttkonferansen for "Early Science Conference". Men forhåpentlig vil vi kunne få noen svar på de mest påtrengende miljøspørsmålene i vår tid. Mulige temaer for konferansen vil blant annet være endringer i snø- og isforhold, koblingen mellom polarområdene og det globale miljøet, og polare økosystemer og biodiversitet.

Polaråret er ett av hovedtemaene for årets Forskningsdager. Djupedal foretok 21. september den offisielle åpningen av Forskningsdagene under en konferanse i Universitetets Aula. Tilstede var også HKH Kronprins Haakon, som er Polarårets beskytter.

- Polaråret gjør selv en god innsats når det gjelder formidling. Ikke minst gjøres det mye for å involvere barn og unge. Og når denne innsatsen kobles til et tungt formidlingslokomotiv som Forskningsdagene, da kan vi forvente oss resultater, sa Djupedal. - Vi kan med god grunn anta at svært mange - i alle aldre - vil få øynene opp for det spennende som skjer lengst i nord og lengst i sør nettopp i disse dager.

Det er Det internasjonale polarårets overordnede styringsorgan, Joint Committee, som har valgt Norge til å være vertskap for sluttkonferansen.

Emneord: Internasjonalisering, Miljøforskning
Publisert 24. sep. 2007 15:22 - Sist endret 10. des. 2008 15:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere