Veksthuset kan realiseres etter 50 mill. fra Ulltveit-Moe

Jens Ulltveit-Moe sponser Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo med 50 millioner. Dermed blir det mulig å realisere et nytt,spektakulært veksthus på Tøyen. - Dette er en gledens dag for Naturhistorisk museum og Botanisk hage. Det nye veksthusanlegget gir oss et kjempeløft! sier museumsdirektør Elen Roaldset i ei pressemelding.

FÅR 50 MILLIONER: Modell av arkitektkontoret Stein Halvorsens tegning av et framtidig veksthus på Tøyen. Jens Ulltveit-Moe sponser prosjektet med 50 mill. kr.

- Biologi er blitt den mest spennende av naturvitenskapene. Med dette nye veksthuset vil Oslos ungdom oppleve dette direkte. Jeg håper også at veksthuset vil bringe mange nye besøkende til den perlen i Oslo som Tøyenhagen er," sier Ulltveit-Moe.

Veksthuset har stått øverst på Botanisk hages ønskeliste i en mannsalder. De eksisterende veksthusene er 140 år gamle. En internasjonal arkitektkonkurranse i 1998 ble vunnet av arkitekt Stein Halvorsen med prosjektet "Oase 60º Nord", men det har ikke vært mulig å få finansiert prosjektet over universitetets ordinære budsjetter.

De siste årene har derfor ledelsen ved Naturhistorisk museum arbeidet for å finne sponsorer som vil bidra til at prosjektet blir en realitet. I mars fikk museet 10 millioner fra Yara International ASA. Ledelsen ved museet
ser nå fram til et ferdig anlegg om få år:

- Dette er en gledens dag for Naturhistorisk museum og Botanisk hage. Det nye veksthusanlegget gir oss et kjempeløft!" sier museumsdirektør Elen Roaldset.

Også rektor Geir Ellingsrud er begeistret.

- Veksthuset vil få stor betydning både for Botanisk hage og for Universitetet i Oslo. Naturhistorisk museum gjør en svært viktig jobb nårdet gjelder å øke rekrutteringen til realfagene, og veksthuset er et viktig redskap i dette arbeidet. For å få realisert bygget, trenger vi et
spleiselag med private sponsorer, og det er meget gledelig at dette nå er i ferd med å lykkes," sier Ellingsrud i en kommentar.

Stein Halvorsens "Oase 60º Nord" har en arkitektur som gjør det til en severdighet i seg selv. I tillegg til
store, flotte veksthusavdelinger med klima fra tropisk til arktisk, inneholder anlegget også en rekke andre fasiliteter som Botanisk hage og museene på Tøyen sårt trenger - restaurant, butikk, utstillingslokaler,
foredragssal, møterom og publikumstoaletter.

Norge er snart det siste landet i Europa som ikke har et slikt veksthus å tilby publikum, og alle Botanisk hages "søsterhager" i Skandinavia har store veksthus som en av sine viktigste ressurser.

380 000 besøkende kom til Botanisk hage i 2006, og mangelen på publikumsfasiliteter er nå prekær. Veksthuset vil bli en velkomstportal og et besøkssenter for hagens og museenes store og økende publikum - en varm, fargerik og frodig oase, åpen og innbydende året rundt. Naturhistorisk museum tar imot over 30 000 skoleelever hvert år. Med dette veksthusanlegget får museet også endelig lokaler som er egnet for moderne undervisning.

I sitt takkebrev til Ulltveit-Moe skriver universitetets rektor blant annet at

"Universitetet vil så snart gaven er bekreftet av styret i Umoe AS, sette i gang forprosjektet for veksthuset og søke om de nødvendige midler over statsbudsjettet." Umoes styre bekreftet den sjenerøse gaven på sitt styremøte i juni.

Alt ligger dermed til rette for at veksthuset står klart til
Universitetets 200-års jubileum i 2011.

Emneord: Museene, Veksthus på Tøyen
Publisert 30. juli 2007 09:33 - Sist endret 10. des. 2008 16:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere