Verdenskjente Leif Ove Andsnes spiller på Blindern

Leif Ove Andsnes, en av verdens fremste pianister, skal spille på "Lunsj med kultur" fredag 16. mars.

MØT OPP I GOD TID: Den verdensberømte pianisten Leif Ove Andsnes spiller Mozarts 20. klaverkonsert i "Lunsj med kultur" fredag 16. mars klokka 12.15 til 12.45. (Foto: EMI Classics/Lorenzo Agius)

For å friste flere studenter til å bli interessert i klassisk musikk, skal den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes, sammen med Det Norske Kammerorkester på tretti musikere, spille og dirigere Mozarts 20. klaverkonsert i vestibylen i Georg Sverdrups hus fredag 16. mars klokka 12.15 til 12.45.

- Dette er en av de største begivenhetene jeg har vært med på i kulturarrangementene ved Universitetet i Oslo, forteller Grete Starheim som er primus motor for konsertserien "Lunsj med kultur".

- Leif Ove Andsnes er en ettertraktet verdensstjerne. Alle konsertene hans er alltid utsolgt, både nasjonalt og internasjonalt. Leif Ove Andsnes er meget reflektert og utvikler seg stadig. Det gjør at han passer godt inn ved universitetet. Han er internasjonal med høy kvalitet, noe Universitetet i Oslo også vil være, påpeker Grete Starheim.

Verdensnavn

Leif Ove Andsnes (36) fikk allerede sin første klaverundervisning som fireåring på hjemstedet i Karmøy. Femten år gammel ble han elev hos den tsjekkiske klaverpedagogen Jiří Hlinka ved Bergen Musikkonservatorium.

Som attenåring var han tidenes yngste solist i Griegs A-moll-konsert under Festspillene i Bergen. I dag er Leif Ove Andsnes en av de mest ettertraktede pianistene i verden. Han har spilt i legendariske Carnegie Hall i New York, hatt en rekke konserter med New York Philharmonic, opptrådt sammen med de filharmoniske orkestrene i Boston, New York, Berlin, Oslo, London. Moskva og Chicago, og spilt Griegs A-moll-konsert i Last Night of the Promps, for å nevne noe.

Leif Ove Andsnes er en av Norges mest prisbelønnete musikere. Han var vinneren av "Instrumentalist of the year" i England i 2006, har vunnet Spellemannprisen en rekke ganger, fått Sibeliusprisen, Griegprisen og den norske musikk-kritikerprisen. Han er kåret til Best Fingers i USA og har fått en rekke internasjonale grammofonpriser.

I 1993 ble han kunstnerisk leder for Kammermusikkfestivalen i Risør. Det var det samme året han turnerte med Rachmaninovs tredje klaverkonsert i Europa og USA.

Tok selv kontakt

Det Norske Kammerorkester tok selv kontakt med Universitetet i Oslo for å kunne presentere seg for studentene.

- Terje Tønnesen, lederen for Det Norske Kammerorkester, som er det kuleste kammerorkesteret i Norge, går nye veier for å få flere unge lyttere. Lunsj med kultur er en arena for å fange opp en slik begivenhet, sier Grete Starheim.

Rådet hennes er soleklart:

- Jeg håper studentene kjenner sin besøkelsestid. Her blir det fullt. Kom i god tid. Du må regne med å stå, sier Grete Starheim.

Hver frase gir mening

Førsteamanuensis Asbjørn Eriksen ved Institutt for Musikkvitenskap kaller begivenheten for kjempeflott.

- Her gjelder det å kunngjøre konserten. Jeg har vært på en del konserter på Lunsj med kultur. Det kommer en del pensjonister som var studenter for femti år siden. Og så har jeg stadig sett noen av studentene fra mitt eget institutt. Ellers er det tilfeldig hvem som kommer forbi og blir stående. Mozarts klaverkonsert nummer 20 er en stor og fin konsert og en av de Mozartkonsertene som romantikerne beundret mest. Hver frase gir en mening når Leif Ove Andsnes spiller. Han former hver gest så fint og tenksomt, at man må lytte hele tiden, fremhever Asbjørn Eriksen.

Universitetsidentitet

Professor Idar Karevold ved Norges Musikkhøgskole som også er musikkanmelder i Aftenposten, er like klar:

- Leif Ove Andsnes har stor utstråling og stor kommunikasjonsevne. Det er alltid stort å være på konsertene hans. Dette er en av de få gangene ved siden av konsertene under Beethovenkoden, der man har hatt konserter i så stort format. Dette er en fin måte å skape identitet for universitetet på, sier Idar Karevold.

Unikt

Professor Ståle Wikshåland ved Institutt for musikkvitenskap ble forbauset da han hørte om konserten.

- Dette er en av de største pianistene i verden. Det er veldig hyggelig at han kommer og spiller på Universitetet. Dette er en utrolig flott anledning å høre en meget flott konsert. Og det er fint å kunne bruke universitetets arena til denne type kultur i beste forstand. Det er ikke lenge siden vi hadde Beethoven-serien. Det var en suksess, både kunstnerisk og i oppslutning. Men det er ganske unikt at Leif Ove Andsnes kommer til Universitetet. Han har et travelt program denne helgen. Så det er veldig imøtekommende at han stiller opp, sier Ståle Wikshåland.

Emneord: Musikkvitenskap, Internasjonalisering, Kultur, Musikk Av Yngve Vogt
Publisert 9. mars 2007 13:57 - Sist endret 10. des. 2008 16:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere