Feller 250 år gamle trær for å redde Tøyen hovedgård

De gamle hestekastanjene foran Tøyen hovedgård må hugges ned. Det største og eldste treet er nå 250 år gammelt. Trærne felles for ikke å gjøre fremtidig skade på Oslos eldste tømmerbygning. Fellingen vil foregå over tre dager nemlig den 14., 15. og 16. februar, melder Naturhistorisk museum.

SKAL FELLES: Hestekastanjene foran Tøyen hovedgård må felles for å redde hovedbygningen.
Foto: Ståle Skogstad

Trærne må nå bøte med livet i forbindelse med den pågående restaureringen av Tøyen hovedgård. Tømmeret i hovedfløyen er nylig datert til 1679 og er dermed Oslos eldste tømmerbygning. Restaureringen har avdekket store råteskader. Eieren, Universitetet i Oslo, ønsker å redusere faren for nye råteskader ved å fjerne mest mulig vegetasjon tett opp til det gamle huset. Det gjelder også de to staselige hestekastanjene.

De gamle hestekastanjene er eldre enn Botanisk hage og har stått på eiendommen siden 1700-tallet. Alderen på trærne er ikke nøyaktig fastlagt, men vi vet det sto hestekastanjer ved hagetrappen på sørsiden av huset forrige gang huset gjennomgikk en stor rehabilitering, 1780-1781. Det største av disse trærne er trolig 250 år gammelt, skriver Naturhistorisk museum.

Selv om trærne virker friske, har hestekastanjer bare en forventet levealder på 250-300 år. Allerede på 1940 tallet var det planer om å hugge trærne av sikkerhetsmessige grunner.

I realiteten er det endelig tatt en viktig beslutning i et sikkerhetsmessig spørsmål som helt siden 1940-tallet har plaget de ansatte i Botanisk hage og Teknisk avdeling ved Universitetet i Oslo.

Vi har ingen garanti for at de gamle hestekastanjene foran Tøyen hovedgård vil leve i 50 år til. Et annet problem er også at gamle hestekastanjer har en tendens til å felle hele greiner, dette er jo en direkte fare for publikum og ansattes sikkerhet.

Naturhistorisk museum vil savne hestekastanjene. Samtykke til felling er derfor gitt under sterk tvil. Naturhistorisk museum håper Oslos befolkning har forståelse for den avgjørelsen som er tatt. Å skaffe nye, friske hestekastanjer kan by på problemer, ettersom det herjer en hestekastanjepest over store deler av Europa, skriver Naturhistorisk museum i ei pressemelding.

Emneord: Museene, Tøyen
Publisert 13. feb. 2007 13:58 - Sist endret 10. des. 2008 14:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere