Sykehus - på liv og død

Difteri, tuberkulose og spanskesyke. Leddgikt, nyresvikt og kreft. Blindtarmsbetennelse, brannskader og barnefødsler. Pårørende og pasienter. Gamle og unge. Kvinner og menn. Sykepleiere, hjelpepleiere og leger. Friskmelding og dødsattest. Nasjonalt medisinsk museum har laget utstilling om livet og arbeidet på norske sykehus gjennom 150 år.

LIV OG DØD: Nyåpnet utstilling viser livet - og døden ved norske sykehus gjennom 150. år. Her skjellett av sammenføyde tvillinger.
Foto: Ola Sæther

- Utstillingen God bedring! har langt på vei blitt til av gaver fra norske sykehus, ikke minst fra det gamle Rikshospitalet i Oslo sentrum. Og her henger nøklene fra Rikshospitalet, sier prosjektleder Marie Ørstedholm og peker på et knippe.

- Dette er liksom hele sykehuset i én gjenstand; her er det nøkler til alle dører, samlet på en hånd, fra døra til potetkjelleren til døra inn til operasjonssalen, sier hun.

På tre hundre kvadratmeter er et mangfold av gjenstander stilt ut, samt bilder, filmer og lydinstallasjoner, og skaper en sammensatt og kanskje litt overraskende fortelling om norsk sykehusliv. Utstillingen ble åpnet 5. desember av kronprinsessen. Stedet er Norsk teknisk museum på Kjelsås i Oslo hvor Nasjonalt medisinsk museum holder hus.

- Ideen er å la gjenstandene tale for seg. Vi bruker ikke mye tekst, og vil heller at publikum selv skal få muligheten til å tenke over og fornemme hvordan folk har hatt det på sykehus opp gjennom tidene, sier Ørstedholm.

God bedring! viser hvordan sykehuset har vært med på å skape våre forståelser av sykdom og behan¬dling. Utstillingen ser på det å bli pasient, innskrivingsrutinene, badet man måtte ta, klærne som markerer overgangen fra å være seg selv til å bli en av pasientene. Den tar for seg prosedyrer for diagnostisering, behandling og pleie. Og den omfatter kunnskapen og teknologien som har møtt pasienter på sykehuset gjennom tidene.

Også det angstfylte ved sykehusverdenen tar utstillingen opp; angsten for sykdom og død, for å være borte fra hjemmet, og for ikke å bli forstått.


Besøker du utstillingen kan du få din håndhygiene testet, du kan sende rørpost via et hypermoderne røranlegg, du kan spille et diagnosespill: Rikshospitalet har nemlig utviklet et helt nytt diagnoseverktøy tiltenkt barn med kreft. Gjennom "spillet" kan barna uttrykke hvordan de egentlig har det. Det er mang en film å se, også, fra sykehus før og nå, og du kan få høre fortellinger om livet som sykepleier og lege de siste femti årene.

Også en billedkunstner er det blitt plass til på utstillingen. Anne Beth Meldalhar laget en installasjon som forteller små historier, som: "Die tragikk und schönheit des Lebens umfassen".

- Sykehus er noe som berører oss dypt, mener Anne Beth Meldal, som har jobbet med sykehusinstallasjoner i mange år.
- Jeg vil få folk til å reflektere over sine egne erfaringer, sier hun. I et skap av glass og metall opplyst av et kaldt, hvitt lys har hun samlet mange ting: En morkake i formalin, gulrøtter støpt i epoxy, fjær er limt på flere gjenstander som en slags metafor for sprøytespisser. Her er kokebøker oppslått på partering av kylling og en liten plastgris ligger i en dott av hår. På en papirstrimmel står det skrevet: "Pasienten døde selv om den legevitenskapelige vurderingen gikk ut på det motsatte."

- Jeg kommer med noe små bisetninger, små anekdoter. Tanken er å gi publikum en pause, sier Meldal.- Det er morsomt at utstillerne tar med en kunstner. Det er jo litt sært, da. Og i hvert fall hyggelig, smiler kunstneren.

Bildetekster:

Ovenfor til høyre: PÅ OPERASJONSBENKEN: Operasjonslampe og operasjonsbenk fra førti- eller femtitallet. Utallige pasienter på Bærum sykehus har ligget her for undersøkelse og operasjon.

Ovenfor til høyre: BORTE HJEMMEFRA: Bildet i bakgrunnen er fra barneavdelingen på Rikshospitalet i 1904. I forgrunnen er brev og minnebøker fra barn som har ligget på sykehus gjennom hele 1900-tallet. Else fikk nesten daglig brev fra sin far i 1939. På femtitallet fikk Heidi minnebøker og brev, det fikk også Bjørn, som lå på sykehus på åttitallet.

Til venstre: FUHR FINO: Søt fruktvin fra Grimstad - men kun til medisinsk bruk!

Emneord: Medisin Av Trine Nickelsen
Publisert 11. des. 2006 12:28 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere