Flores-mannen avduket i Kristine Bonnevies hus

Flores-mannen ble avduket av UiO-rektor Geir Ellingsrud under en godt besøkt seremoni fredag 10. november i Kristine Bonnevies hus (Biologibygningen) på Blindern. Skulptøren er Biologisk institutts egen "huskunstner", Øystein Bernhard Mobråten.

FLORES-MANNEN: Rektor Geir Ellingsrud avduket skulpturen av Flores-mannen i Kristine Bonnevies hus på Blindern.
Foto: Ola Sæther

Det var en sensasjon da forskere i 2003 fant deler av åtte 13 000-18 000 år gamle skjeletter av ikke mer enn én meter høye menneskeliknende skapninger i en grotte på den indonesiske øya Flores. Den til da ukjente menneskearten har siden fått det latinske navnet Homo floresiensis ("Flores-mennesket"). Det er fortsatt omstridt om Flores-mennesket representerer en videreutviklet evolusjonær linje fra Homo erectus eller om det er en dvergform av Homo sapiens.

Instituttleder Trond Schumacher gledet seg over at nettopp Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo, som "evolusjonsbiologiens høyborg i Norge", var det første til å avduke en skulptur av Flores-mennesket, og han berømmet kunstneren for et godt utført arbeid. Rektor Geir Ellingsrud fremhevet i sin tale at Flores-mannen føyer seg godt inn i instituttets tradisjon for å ha et sterkt faglig element i sin utsmykning.

Skulpturen av Flores-mannen skal bli stående som en del av utsmykningen av inngangspartiet i Kristine Bonnevies hus. Skulptøren Øystein Bernhard Mobråten, som har vært instituttets "huskunstner" og taksidermist (utstopper) i en mannsalder, var selv til stede. Han gledet seg over det store oppmøtet.

- Det har vært en fin og utfordrende oppgave. Jeg har forsøkt å gi Flores-mannen et uttrykk av emosjonell sanselighet og årvåken tankefullhet. Jeg håper han kan gi glede og inspirasjon her i sitt rette miljø, sa Mobråten, som understreket behovet for en slik nisje for det klassiske, figurative uttrykk i samtidskunsten.

Emneord: Forskning, Biologisk institutt, Kunst Av Lars Hoff
Publisert 10. nov. 2006 16:29 - Sist endret 10. des. 2008 15:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere