Homodyr-utstillingen åpnet

Byrådsleder Erling Lae åpnet torsdag 12. oktober på Zoologisk museum utstillingen "Mot naturens orden?", som handler om homoseksualitet i dyreriket.

HOMOSEX I DYRERIKET: Byrådsleder Erling Lae og Geir Søli fra Naturhistorisk museum foran en av de 1500 dyreartene som praktiserer homoseksualitet.
Foto: Yngve Vogt

Byrådsleder Erling Lae i Oslo hilste i går ettermiddag utstillingen "Mot naturens orden?" velkommen og påpekte at dette er den første utstillingen i verden som tar opp homoseksualitet i dyreriket.

Erlend Lae påpekte i talen at utstilingen allerede har vakt sterke reaksjoner. En pastor i Haugesund ønsket at Petter Bøckman, som er av hovedarkitektene bak utstillingen, ville brenne i helvete. Pinsepastor Jan-Aage Torp beklaget at skattebetalernes penger ble brukt til denne utstillingen. Han ville i stedet hjelpe dyrene vekk fra homofilien.

- Det er 1500 dyrearter som praktiserer homoseksualitet. Da har pastoren en bra jobb foran seg, poengterte Erling Lae med latter i åpningstalen.

Hogg, kritikk og debatt

ABM-utvikling sponset utstillingen med 300 000 kroner.

- Vi trenger museer med mot og kritisk stemme i det offentlige rom. Vi må ha mot og vilje til å bryte med tradisjonen. Det naturhistoriske museum har vist at de vil ha en slik stemme. De har vist vilje til å være åpne for hogg, kritikk og debatt. Det er ikke mange museer i Norge som tør dette. Naturhistorisk museum tør. Vi håper at utstillingen får suksess og at publikum rystes litt, sa avdelingsdirektør Randi Ertesvag i ABM-utvikling.

Lederen for utadrettet seksjon på Naturhistorisk museum og lederen for utstillingen, Geir Søli, håper at utstillingen kan øke forståelsen for homoseksualitet.

- Vi håper og tror det blir enklere for enkelte å akseptere andres eller sin egen homoseksualitet når de ser hvor vanlig homoseksualitet er i naturen, sa Geir Søli.

Naturhistorisk museum lager nå tre kopier av utstillingen som kan sendes rundt til skoler og biblioteker over hele landet.

De skal også tilby undervisningsmateriell til alle ungdomsskoleelevene i landet.

Utstillingen vises på Zoologisk museum på Tøyen frem til 19. August 2007.

Emneord: Museene, Utstillinger, Naturfag Av Yngve Vogt
Publisert 13. okt. 2006 11:40 - Sist endret 10. des. 2008 15:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere