UiO får sentral rolle i solsatellitt

Solobservatoriet Solar B skal skytes opp fra Japan 22. september. Med dette vil forskerne få ny innsikt i prosessene på sola. Norge blir bindeleddet mellom satellitten og solforskere verden over. Institutt for teoretisk astrofysikk på UiO får en sentral rolle i prosjektet, skriver Norsk Romsenter i en pressemelding.

SOLAS OVERFLATE: Solsatellitten Solar B skal ta bilder av sola og sende dem tilbake til jorda via en satellitt på Svalbard. Deler av arbeidet skal utføres på UiO. (Foto: Trace/NASA/LMSAL )

- Norge har fått store kontrakter på både mottak og bearbeiding av data fra Solar B, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter.

- Dyktige forskningsmiljøer og Svalbards gunstige beliggenhet langt mot nord er grunnen til at Norge spiller en sentral rolle i prosjektet.

Kontraktene er på 60 milioner kroner. Arbeidet skal gjøres ved Kongsberg Satellite Services, KSAT, og Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Solar B skal laste ned data til Svalbard

Solar B går rundt jorda 15 ganger i døgnet. Svalbard satellittstasjon er den eneste stasjonen i verden som kan ta imot data fra alle passeringene av Solar B.

- Opprinnelig var det meningen av Japan skulle lesse ned alle dataene selv, noe som ville gitt fire nedlessinger i døgnet, sier Brekke.

-På Svalbard kan man laste ned data ved alle 15 passeringer, og det firedobler mengden av vitenskapelig informasjon fra satellitten.

Datasenter i Oslo

Datastrømmen går via fiberkabel til fastlandet og Japan, og deretter til et nybygget senter ved Universitetet i Oslo. Der blir rådataene lagret og katalogisert slik at de lett kan brukes av forskere verden over. Her utvikles også visualiserings- og analyseprogramvare for et av instrumentene på Solar B.

Den europeiske romorganisasjonen ESA bidrar til finansieringen av datanedlesningen og driften av datasenteret for å sikre arven etter SOHO-satellitten.

- Den norske deltakelsen i Solar B er et resultat av det gode samarbeidet mellom ESA og Norsk Romsenter, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

- Regjeringen mener at dette viser hvilken stor betydning romvirksomheten har for norsk industri og forskningsmiljøer, konstaterer han.

Emneord: Romfart, Naturfag
Publisert 15. sep. 2006 15:54 - Sist endret 10. des. 2008 16:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere