Bengalsk sang i Georg Sverdrups hus

Den bengalske sangeren Kenaram Das Baul opptrer på "Lunsj med kultur" fredag 15. september klokka 12.15. Han er sanger og musiker innenfor den bengalske baultradisjonen og synger utelukkende på bengali. Dessuten er han en av ganske få bauler som fremdeles synger tradisjonelle sanger og lever på den "gamle" måten. Pengene til livsopphold for ham selv og den lille familien skaffes til veie ved at han hver dag synger på toget. Togets passasjerer gir det de vil og kan, skriver forfatteren Wera Sæther i en omtale av musikeren.

SYNGER PÅ BLINDERN: Den bengalske sangeren Kenaram Das Baul fra India synger på Lunsj med kultur fredag 15. september.(Foto: Wera Sæther)

- Sangene er små lærestykker med visdom, opprør, brodd - og vidd. De er overført fra guru til disippel i generasjon etter generasjon. Men baul er ikke noe man blir født til. Det er et eget valg. En stor del av sangrepertoaret utgjøres av dehatatta-sanger, dvs. sanger om det kroppen er, samt hva mennesket skal gjøre for å virkeliggjøre seg selv kroppslig, eller "praktisere sin kropp". Yoga er en vesentlig del av det en baul lærer hos sin guru, forklarer forfatteren Wera Sæther, som har vært hjemme hos sangeren i i en landsby 25 mil nord for Kolkata (Calcutta) i India.

- Baultradisjonen kalles ofte "synkretistisk", altså blandet eller heterogen. Mange "elver" har tatt og tar fremdeles med seg meget forskjelligartet dogme- og metaforgods inn i baulenes sangelv. Elementer fra den tusen år gammel buddhistisk charyapad-tradisjonen kan gjenkjennes, likedan elementer av hinduisk tantra, av sufi-islam, men aller tydeligst til stede er den hinduiske vaishnav-tradisjonen, med kjærligheten mellom Radha og Krishna som akse, forteller Wera Sæther i sin omtale av denne musikeren.

Emneord: Kultur, konsert, India
Publisert 14. sep. 2006 09:16 - Sist endret 10. des. 2008 14:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere