Kostbare orkideer stjålet fra Botanisk hage

Det siste året er det blitt stjålet mange orkideer fra Botanisk hage på Tøyen. - Tyvene vet tydeligvis hva de er ute etter, for det er først og fremst sjeldne og kostbare eksemplarer som forsvinner, forteller gartner Anders Neergaard. Dette kan tyde på at det dreier seg om bestillingstyverier.

OPPRØRT: Siden jeg overtok ansvaret for Victoriahuset i januar, er det blitt stjålet 20 til 30 orkideer, forteller gartner Anders Neergaard. Her viser han fram en av de mindre kostbare variantene.
Foto: Ola Sæther

Victoriahuset i Botanisk hage har et eget rom for orkideer. Siden midten av juli har dette rommet vært stengt på grunn av tyverier.

Installerer overvåkningskameraer

- Vi har en vakt som er innom Victoriahuset flere ganger om dagen, men vi har ingen permanent vaktordning i huset. På grunn av tyveriene, har vi derfor valgt å stenge orkidérommet inntil overvåkningskameraer er blitt installerte, opplyser gartner Anders Neergaard. Han forteller at tyveriene begynte for rundt ett år siden. Det er først og fremst sjeldne og kostbare orkideer tyvene er ute etter, planter som koster opptil 700 kr. per stykk og som man må til spesialist for å få tak i. Plantene stjeles gjerne like etter at de første blomsterknoppene er kommet fram.

Tror samlere kan stå bak

- Det er trist og bittert å oppleve at orkideer som du har stelt og dullet med i lang tid, forsvinner, sukker Neergaard. Han frykter at det er useriøse samlere som står bak tyveriene.
- Salg og kjøp av orkideer er beskyttet av internasjonalt lovverk, men det er ikke noe problem å skaffe seg orkideer på lovlig måte. Dersom det er samlere som står bak, forstår jeg ikke hvorfor de velger å skaffe seg plantene på denne måten. Vi er mer enn gjerne behjelpelige med å fortelle publikum hvor de kan få tak i orkideene, sier han.

Selv om orkidérommet er stengt, betyr ikke dette at det er helt umulig for publikum å få se plantene.
- Dersom jeg er til stede, låser jeg gjerne opp døren og viser fram de flotte orkideene våre, forsikrer Neergaard.

Emneord: Tøyen, Botanisk hage Av Grethe Tidemann
Publisert 14. aug. 2006 15:00 - Sist endret 10. des. 2008 15:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere