Jon Storm-Mathisen tildelt Jahreprisen

Anders Jahres store medisinske pris for 2006 tildeles professor Jon Storm-Mathisen fra Universitetet i Oslo for hans banebrytende forskning på signalstoffer i hjernen. Prisen er på en million kroner. Anders Jahres pris for yngre forskere på 400 000 kroner deles mellom professor Farrukh Abbas Chaudhry ved Universitetet i Oslo og professor Poul Nissen ved Universitetet i Århus, melder UiO i en pressemelding.

MILLIONPRIS: Professor Jon Storm-Mathisen er tildelt Anders Jahres store medisinske pris for 2006. Prisen er på en million kroner.
Foto: Ola Sæther

Anders Jahres medisinske priser er den største prisen i biomedisinsk forskning i de nordiske landene og deles hvert år ut av Universitetet i Oslo.

I begrunnelsen for å tildele Anders Jahres store medisinske pris til Jon Storm-Mathisen går det fram at han har vist at nerveceller i hjernen kommuniserer med hverandre ved bruk av aminosyren glutamat som signalstoff. Dette var i sin tid svært overraskende fordi aminosyrer først og fremst ble sett på som byggesteiner for alle proteiner. Han har senere vist hvordan glutamat sirkulerer mellom forskjellige celletyper i hjernen og brukes om igjen som signalstoff. Han har karakterisert flere av de viktigste transportproteinene som bidrar til denne "sirkulasjonen" av glutamat. Hans nyskapende metoder muliggjorde et gjennombrudd i forståelsen av oppbygning av funksjonelle nettverk i hjernen.

Storm-Mathisens forskning har åpnet et stort forskningsfelt. Hjerneforskningen i Oslo står internasjonalt sterkt og Storm-Mathisen har bidratt betydelig til å sette Oslo på verdenskartet innenfor dette feltet. Han er en av Norges mest siterte vitenskapsmenn.

Professor Farrukh Abbas Chaudhry er elev av Jon Storm-Mathisen og har bidratt sterkt til identifikasjonen av flere transportproteiner for glutamat og glutamin. Poul Nissen får prisen for sitt arbeid med kartleggingen av strukturen av viktige celleproteiner knyttet til proteinsyntese og membrantransport.

Prisene deles ut i Universitetets Aula fredag 13. oktober kl 17.30.

Emneord: Universitetets priser
Publisert 24. aug. 2006 10:34 - Sist endret 10. des. 2008 15:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere