Elefantrytter i TV-studio

Zoolog Petter Bøckman ble i slutten av april invitert til Fredrik Skavlan for å snakke om hvorfor elefanter passer inn i norsk natur. Siden har det ballet på seg med en rekke innslag i både Dagsrevyen og Frokost-Tv

Petter Bøckman ved Utadrettet seksjon på Naturhistorisk museum er i medievinden. Tv-kanalene står i kø. Det hele startet da Fredrik Skavlan lette etter en ekspert til å uttale seg om den nye animasjonsfilmen "Slipp Jimmy Fri", som handler om den narkomane sirkuselefanten Jimmy.

Sammen med den nesten tre og et halvt tonn tunge elefanten Rani fra Sirkus Arnardo entret Petter Bøckman Tv-studioet i NRK.
- Som zoolog skulle jeg uttale meg om elefanten er et naturlig innslag i norsk fauna. Ja, den er det! Vi har hatt elefanter i Norge, det er funnet mammutrester i Gudbrandsdalen, og vi må ikke glemme at mammuten og den indiske elefanten nesten er det samme dyret. Sannsynligvis kunne de to dyrene ha paret seg, fortalte Petter Bøckman på programmet til Fredrik Skavlan, mens han i sitt stille sinn håpet å få klappe på elefanten.

Sitt livs opplevelse

Selv om han jobber mindre enn hundre meter fra sirkustomten der sirkuselefanter stadig opptrer, hadde han aldri hatt annen nærkontakt med elefant enn tørket elefanthud på flerfoldige kilo. Såfremt man ser bort ifra den gangen han viste en gjeng skoleelever den utstoppete mammutoksen i kjelleren på Paleontologisk museum. Da stakk han modig fingrene sine inn i en nytint elefantruke som museet hadde spart til en artig anledning.

Selv om Petter Bøckman fikk møte Arnardo-elefanten, hadde han aldri trodd at han skulle få ri den ut av Tv-studio. Drømmen ble til virkelighet på en to tre.
- Jeg smatt opp og red ut. Vi kom et stykke ut på gangen. Elefanten var veldig søt og snill.

Før han møtte elefanten, ville han som ekte biolog teste ut en av teoriene sine.
-Elefanter ser ikke godt. Derimot har de god luktesans. Jeg droppet dusj og deodorant den morgenen. Det var et skikkelig sjakktrekk. Elefanten likte meg langt bedre enn de andre og siklet masse på meg før sending, ler Petter Bøckman, som sier at hvis ingen som driver med naturvitenskap ser ut til å ha det gøy, ser det svart ut for realfagsrekrutteringen.
- Naturvitenskap er utrolig morsomt. Det gjelder bare å si det. Knut Jørgen Røed Ødegård er et godt eksempel. Han har trolig gjort langt mer for realfagsinteressen her til lands enn universitetet har klart på ti år med realfagssatsingen sin.


Medieyndling
Etter gjesteopptredenen hos Fredrik Skavlan, ble Petter Bøckman oppdaget av flere tv-journalister. Bare noen uker senere havnet zoologen i Dagsrevyen for å snakke om den kjempestore katastrofen det er når mennesker drasser med seg all verdens fauna og flora til landet.
- Skrekkeksempler er kongekrabbe og nye giftige planter som kjempebjørnkjeks. De fortrenger og ødelegger livsgrunnlaget for andre arter, advarte Petter Bøckman.

Så kom turen til Frokost-Tv. Tre frokoster på rad! I den første sendingen skulle han snakke om den nylig oppdaterte rødlisten, som er listen over alle utryddingstruete dyr og planter.
- Rødlisten er ingen lystig lesning. Den er lengre enn noen gang. Svært mange dyrearter er i ferd med å forsvinne. Og da snakker jeg ikke om små innvollsmark, men om store dyr som panda, tiger og neshorn.

Flotte apepupper

Dagen etter ble han kalt til studio igjen. Denne gang for å snakke om den utryddingstruete dvergsjimpansen.
- Dvergsjimpansen er min personlige kjepphest. Den er ekstremt truet grunnet borgerkrigen i Kongo, så jeg oppfordret Støre til å bruke litt diplomati for å få fred. Hvis ikke er det slutt for dvergsjimpansen. Både zoologisk og atferdsmessig er dette verdens mest interessante dyreart. Dvergsjimpansen er verdens eneste fredelige ape, med sex som det viktigste sosiale maktmiddelet. Og den er forresten den eneste apen, bortsett fra oss, med fine pupper.

Krass kritikk

Mens Petter Bøckman hadde sjansen, kritiserte han norsk rovdyrforvaltning. Fjellreven er Norges mest truete rovdyr. Som åtseleter smyger den vanligvis etter jerven og spiser restene.
- Men samtidig som staten driver oppdrett av fjellrev, utrydder man jerven med lovlig og statsfinansiert jakt. Det er helt forferdelig. Da mister fjellreven næringsgrunnlaget sitt, advarte zoolog og formidler, Petter Bøckman, på direkten til seksti tusen seere.

Emneord: Museene, Tøyen Av Yngve Vogt
Publisert 14. juni 2006 15:59 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere