Ørkensamlingen i ny drakt

Vil du se Norges eneste blomstrende Aloe Vera, verdens mest sjeldne ørkenplanter fra Afrika og meterhøye amerikanske kaktus fra prærien kan du besøke det nyrenoverte ørkenrommet i Botanisk hage. I går ble samlingen offisielt åpnet.

ØRKENROM: Doktorstipendiat Charlotte Sletten Bjorå viser fram ørkenrommet i Palmehuset i Botanisk hage.
Foto: Yngve Vogt

Stemningen var høy da botanikerne i går ettermiddag åpnet det nye ørkenrommet i Palmehuset i Botanisk hage ved Naturhistorisk museum på Tøyen. Etter inspirasjon fra Europas største ørkensamling i Zürich i Sveits, har botanikere reorganisert ørkenrommet i geografiske soner og satt ut en rekke planter som aldri tidligere er blitt vist i Norge.

Samlingen har både kaktus og andre sukkulenter. Mens kaktus bare forekommer naturlig i Amerika, er sukkulentene en samlebetegnelse for alle saftfylte planter. Hele ideen med disse saftfylte plantene er å kunne overleve i knusktørre områder.

I ørkenrommet kan publikum nyte sukkulenter fra både Amerika, Afrika, Europa og Makaronesia som er de vulkanske øyene som strekker seg fra Azorene til Kanariøyene.

Dramatisk evolusjon

Selv om mange av plantene fra de forskjellige geografiske områdene utseendemessig ser ganske like ut, er de likevel systematisk sett langt fra hverandre.

- Det er dette som kalles konvergent evolusjon. Fordi plantene utvikler seg likt i samme miljø vil de ligne på hverandre selv om de ikke er i slekt, forteller Charlotte Sletten Bjorå. Hun tar doktorgraden sin om Aloe-planter og har bidratt med svært mange nye Aloe-planter til samlingen. Mange av dem er hentet fra dramatiske turer i ulendt klatreterreng i Afrika.

Svært, svært sjeldne planter

En av de sjeldneste sukkulentene i utstillingen er den blomstrende Monadenium rubellum. Arten fins bare ett eneste sted i verden på en to til tre hundre kvadratmeter liten høyde i Kenya. Hvis planten skulle forsvinne i Kenya kan botanikerne i Oslo ta med seg planten fra Tøyen og sette den ut på ny. Det er det som kalles Ex-situ-bevaring.

Rett ved siden av den sjeldne planten står verdens eneste Aloe-plante som er oppkalt etter en norsk kvinne: Aloe bertemariae. Og midt i ørkenrommet troner Norges eneste blomstrende Aloe-vera plante, en plante som fins i svært mange norske hjem og har vært kultivert i tusenvis av år og er spesielt godt egnet til lindring av brannsår og insektstikk.

Ørkenstein fra Brumunddal

For å finne passende stein til ørkensamlingen har botanikerne fått drahjelp av geologene ved Naturhistorisk museum.

De røde steinene i ørkenrommet er fra en forsteinet sanddyne på Brumunddal i Hedmark. Steinen ble dannet den gangen Brumunddal var ørken og lå ved ekvator.

Karrierehøydepunkt

Professor Liv Borgen i botanikk lovpriser renoveringen av ørkenrommet.

- Ørkenrommet ble sist gang renovert for tretti år siden. Siden den gang har plantene utviklet seg fritt i bakken. De trivdes så godt at det ble et villnis. Det måtte derfor gjøres noe, forteller Liv Borgen.

Sjefen for renoveringen er den nye sjefen for veksthuset, Brita Stedje.

- Dette har vært veldig moro og har vært høydepunktet mitt hittil. Ørkenrommet har nå flere hundre planter. Mange av plantene er ikke bare sjeldne, men brukes også i det vitenskapelige arbeidet. Nå skal vi gå løs på Victoriahuset. Der er det mye å gjøre, forteller Brita Stedje.

Økologisk forståelse

Professor Len Newton fra Kenyatta- universitetet i Kenya var hovedgjest under åpningen. Han er ekspert på sukkulenter fra det tropiske Afrika og har skrevet 400 publikasjoner. Alt fra små artikler til større bøker.

- Denne samlingen er viktig for å forstå hele økologien i ørkenområdet, sier Len Newton til Uniforum.

Har du lyst til å se samlingen, er ørkenrommet åpent daglig fra 11 til 16. Det er gratis adgang.

Emneord: Museene, Tøyen Av Yngve Vogt
Publisert 7. apr. 2006 10:32 - Sist endret 10. des. 2008 15:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere