Fagpressens forsidepris til Apollon

- En helt vanlig arbeidsdag, sier fotograf Ståle Skogstad om arbeidet og forberedelsene som ligger bak Apollons bilde, som vant Fagpressens forsidepris 2006.

GLADE PRISVINNERE: Fra v. Yngve Vogt, Harald Aas, Ståle Skogstad, Jørgen Maristuen og Alv Reidar Dale.
Foto: Martin Toft

Ståle Skogstad har vært med på å vinne pris for Apollon to ganger før, men dette er første gangen han vinner en fotopris fra Fagpressen. Apollon fikk nemlig redaktørplakat først i fjor vår. Bildet, som viser en tallerken med et par ruccolasalatblader og en delt minitomat overstrødd med mange små datachip-brikker, har han laget sammen med formgiver Jørgen Maristuen. Dette bildet på syntetisk mat illustrerer temaet i bladet (nr. 3/2005) som var fremtidens medisin.

En delikat og ren førsteside

I Fagpressens begrunnelse heter det: "Vinneren i år har laget en delikat og ren førsteside som gir klare og relevante signaler i forhold til artikkelen som følger inne i bladet. Forsiden er utradisjonell, men svært godt gjennomtenkt og utført. Den viser at man nødvendigvis ikke trenger et reportasjebilde for å vinne frem. I stedet er det nøye planlegging og en glimrende gjennomføring med et tilhørende godt bilde som ligger til grunn for Fagpressens Forsidepris denne gangen."

- Hvordan gikk du fram for å lage dette bildet?

- Først leste jeg gjennom temaartiklene, men fant alt sammen lite fotogent. Så leste jeg en gang til og grundigere igjennom. Da festet jeg meg ved et par setninger om mat med syntetisk sammensetning som forebyggende kur mot sykdommer man er disponert for. Dette var noe som lot seg visualisere. Jeg så bildet i hodet med én gang. Så fikk jeg hjelp av Jørgen til å dandere tallerkenen med ingrediensene. Vi forsøkte først med litt saus til, men det ble for mye søl. Så laget vi et renere bilde, og det fungerte. Vi plasserte tallerkenen oppå et hvitt ark og tok bildet i et hjørne av avdelingen. Det hele tok én time, forteller Skogstad.

Datachipene hadde fungerende redaktør Yngve Vogt skaffet til veie på Fysisk institutt.

Teamarbeid på sitt beste

- Ståle er en utmerket fotograf. Bildet er appetittvekkende. Dette er teamarbeid på sitt beste. Det var morsomt å være redaktør for dette nummeret, og jeg føler stor stolthet over å jobbe i et sånt blad, sier Vogt, som er journalist i Apollon.

Nåværende redaktør Harald Aas er naturligvis også stolt over prisen på vegne av forskningsmagasinet.

- Dette er veldig inspirerende. Det er spesielt gjevt å vinne en pris fra Fagpressen. Ingrediensene har vært godt teamarbeid, Ståles kreativitet og Jørgens design. Prisen viser at bladet er på rett vei, og vi vil legge oss i selen for å bli enda bedre, sier Aas, som kan fortelle at hele bladet er blitt redesignet etter nummeret med vinnerforsiden.

Forsideprisen ble delt ut sammen med seks andre fagpressepriser under en festlig seremoni 27. april i Det Norske Medicinske Selskap i Oslo.

Emneord: Apollon, Forskning Av Lars Hoff
Publisert 27. apr. 2006 16:45 - Sist endret 10. des. 2008 14:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere