Studentpolitiker fengslet i Hviterussland

Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund protesterer mot fengslingen av studentpolitikeren Taciana Khoma i Hviterussland. Hun er en av 108 som er blitt fengslet i Minsk i forbindelse med demonstrasjonene rundt valget i landet. Khoma ble i november 2005 kastet ut av universitetet for å ha engasjert seg i studentpolitikk. Khoma er styremedlem i den europeiske studentorganisasjonen ESIB, som også Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund er medlem av, går det fram av en felles pressemelding.

-Studenter utgjør hovedvekten av de arresterte. De utøver demokratiske rettigheter som vi tar for gitt, og blir sett på som en trussel av det sittende regimet, sier internasjonalt ansvarlig Jon Ivar T. Eikeland i NSU.

Det forventes at de arresterte får mellom 10 og 50 dagers fengsel. Demonstrantene er blant annet arrestert for å ha tatt med mat og soveposer til Oktoberplassen.

- Fengslingen av unge studenter er åpenbart et ledd i myndighetenes kampanje for å stoppe den fredelige demonstrasjonen for demokrati og nyvalg sier Øyvind Bakke, leder i StL.

Valgobservatørenes mandat utløper og en stor andel av de utenlandske journalistene reiser for å dekke andre saker. Hviterussland står i fare for å havne utenfor det internasjonale samfunnets søkelys.

- Glemmes Hviterussland nå, settes demokratiforkjemperne i fare. OSSE har underkjent valget og må få utvidet mandat til økt tilstedeværelse, avslutter Eikeland.

Emneord: Menneskerettar
Publisert 22. mars 2006 13:34 - Sist endret 10. des. 2008 15:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere