Tyrkia henlegger tiltalen mot Pamuk

Rettssaken mot den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk gjenopptas likevel ikke. Etter at det tyrkiske justisdepartementet uttalte at det ikke var noe grunnlag for å tiltale forfatteren, bestemte domstolen i Istanbul seg for å henlegge saken.

ORHAN PAMUKS OVERSETTER Bernt Brendemoen gleder seg over at tiltalen mot den tyrkiske forfatteren nå er henlagt og tror at den aktuelle lovparagrafen vil bli omgjort.
Foto: Ola Sæther

Rettssaken mot den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk gjenopptas likevel ikke. I februar i fjor hadde den verdensberømte forfatteren uttalt til en sveitsisk avis at én million armenere ble drept i Tyrkia i begynnelsen av forrige århundre og at 30 000 kurdere er blitt drept etter 1974.

Dommeren avbrøt rettssaken mot Pamuk før jul, fordi han ønsket å få nærmere retningslinjer fra justisdepartementet. I justisdepartementets uttalelse heter det at i henhold til den reviderte straffelovsparagrafen (§301), som gjør det straffbart å "sverte den tyrkiske nasjonale identitet", er det ingen grunn til å tiltale Pamuk. Etter denne beskjeden besluttet domstolen i Istanbul sist søndag å henlegge saken.

- Et skritt i riktig retning

- Dette er fantastisk. Det er et skritt i riktig retning i forhold til ytringsfrihet og demokrati i Tyrkia. Jeg tror at den aktuelle paragrafen nå vil bli omgjort, sier professor i tyrkisk språk og litteratur ved UiO, Bernt Brendemoen, i en kommentar. Han har oversatt to av Pamuks bøker til norsk, sist "Mitt navn er Karmosin". Brendemoen tror også at beslutningen vil lette landets medlemskapsforhandlinger med EU.

Emneord: Tyrkia, Internasjonalisering, Litteratur (skjønn-) og forfattere Av Lars Hoff
Publisert 23. jan. 2006 11:15 - Sist endret 10. des. 2008 15:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere