Frokostkjelleren gjenåpnet i nye lokaler

Frokostkjelleren, jusstudentenes tradisjonsrike vannhull, er gjenåpnet i nye lokaler på Universitetet i sentrum. Prislappen er på 17 millioner kroner.

NYTT VANNHULL for jusstudentene i sentrum: Fra baren i den gjenåpnede Frokostkjelleren.
Foto: Lars Hoff

Mandag 23. januar ble Frokostkjelleren høytidelig gjenåpnet i nye lokaler på Universitetet i sentrum, nærmere bestemt i Gymnastikkbygningen i Universitetshagen. Det er mye høyere under taket der enn i kjelleren på Urbygningen, hvor Frokostkjelleren tidligere holdt hus. Bygningen fra 1856 er restaurert i nyklassisistisk stil, mens baren og inventaret for øvrig er hypermoderne. Men stilblandingen er vellykket. Benkene er kledd i rød plysj, og veggene er pyntet med lange plysjtepper i ulike farger. To innrammede ribbevegger på begge sider av bardisken minner om at det tidligere befant seg en gymnastikksal der.

Kostbar oppussing

Opprinnelig var planen at Professorboligen i det andre hjørnet av hagen skulle huse den nye Frokostkjelleren, men det viste seg å bli for dyrt. Oppussingen av den fredede Gymnastikkbygningen har skjedd i nært samarbeid med Riksantikvaren. De totale kostnadene er på hele 17 millioner kroner, hvorav interiøret har kostet 1,7 millioner. Juristforeningen har allerede bidratt med to millioner til oppussingen. I tillegg skal studenter og andre som bruker Frokostkjelleren, betale en "ølavgift" på én krone per øl i flere år framover.

- Mesteparten av det utførte arbeidet ligger gjemt bak paneler og tak, forteller overarkitekt Ragna Weider ved Teknisk avdeling. Hun har vært den ansvarlige for restaureringen. Sikkerheten er godt ivaretatt, kan hun bekrefte. I taket er det et overrislingsanlegg, dessuten diodelys som slås på når strømmen går, slik forskriftene krever.

Åpningen ble markert med blåseorkester, korsang og hilsningstaler fra rektor, dekanus, studentledere og representanter for Teknisk avdeling. Teknisk direktør, Frode Meinich, overrakte personalet i baren et par moderne lommelykter "for å lyse opp tilværelsen" i tilfelle lyset går. Av Juristforeningen fikk Frokostkjelleren tilbake sitt originalskilt, som var blitt fikset opp i Finland.

Frokostkjelleren holder åpent for studenter på alle hverdager. I helgene skal det være mulig for resten av UiO å benytte lokalet til festligheter. Man planlegger også uteservering.

Emneord: Frokostkjelleren, Renovering, Studentsaker, Rehabilitering, Oppussing på UiO Av Lars Hoff
Publisert 25. jan. 2006 18:02 - Sist endret 10. des. 2008 15:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere