1,5 millioner til utprøving av forskningsresultater

Forskere skal stimuleres til forskningsbasert nyskaping. UiO stiller derfor 1,5 millioner kroner til rådighet for å teste det kommersielle potensialet i ideer og forskningsresultater. Frist for å søke utprøvingsmidler er 10. desember.

FRA FORSKNING TIL FORRETNING: UiO stiller 1,5 millioner kroner til rådighet for å teste det kommersielle potensialet i forskningsresultater.
Foto: Ståle Skogstad

Norske myndigheter forventer i større grad enn før at universitetene i landet bidrar til å skape ny næringsvirksomhet og nye arbeidsplasser. Gjennom lovendringer er institusjonene pålagt å legge til rette et system for næringsmessig utnyttelse av forskningsresultater med mulig kommersiell verdi.

Den nye TTO-funksjonen som nylig ble vedtatt etablert ved UiO under navnet Birkeland innovasjon, skal profesjonalisere arbeidet med å utnytte forskning kommersielt.

Skal stimulere

Utprøvingsmidlene som UiO stiller til disposisjon, skal brukes til å vurdere innovasjonshøyde og kommeriselt potensial ved en idé eller ved forskningsresultater.

- Utprøvingsmidlene skal bidra til å etablere 'proof og concept' eller 'proof of principle' i en tidlig fase av et kommersialiseringsprosjekt, forteller rådgiver Kathrine Myhre ved Seksjon for avtaler og næringslivskontakt.
UiO inviterer nå alle sine ansatte til å sende søknad for sitt prosjekt. I prosjektbeskrivelsen skal det gå fram hva som må utføres av videre arbeid for å kunne undersøke om resultatene har kommersiell verdi, samt en beskrivelse av selve gjennomføringen av undersøkelsen.

Skape kultur

- Den største utfordringen for UiO er å skape en kultur blant sine ansatte hvor det å vurdere anvenbarheten av egne forskningsresultater er noe ganske naturlig, understreker Myhre.

- UiO på sin side, skal lage et helthetlig system og stille til rådighet tiltak og virkemidler i alle faser for å bringe forskningsresultater fra idé til forretning. Vi ønsker å etablere et serviceorientert system som fungerer for forskerne og forskningen.

Lovendringer:

* Arbeidstakeroppfinnelsesloven:
Gjennom endring av 'lov om retten til oppfinnelser som er gjort av arbeidstakere', er universiteter og høgskoler fra 1. januar 2003 gitt adgang til å overta retten til næringsmessig utnyttelse av patenterbare oppfinnelser som er gjort av lærere og vitenskapelig tilsatte ved institusjonen.
* Universitets- og høgskoleloven:
Universitets- og høgskolelovens §2 er endret. Universiteter og høgskoler er nå gitt et særlig ansvar for å legge forholdene til rette for at forskningsresultater blir utnyttet slik at de på en best mulig måte kommer samfunnet til gode, både i offentlig forvaltning, kulturliv og næringsliv.

Emneord: Næringsliv Av Trine Nickelsen
Publisert 19. nov. 2003 15:33 - Sist endret 10. des. 2008 19:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere