Birkeland Innovasjon skal kommersialisere forskningen

Birkeland innovasjon blir navnet på aksjeselskapet som skal håndtere den forskningsbaserte nyskapningen ved Universitetet i Oslo. Det bestemte Universitetsstyret på et møte 11.november. Universitetsdirektørens forslag om å legge enheten under Sentraladministrasjonen i en overgangsperiode, møtte stor motstand i Universitetsstyret.

Universitetsstyret gjorde i mai et prinsippvedtak om å opprette et Technology Transfer Office(TTO) ved UiO. Rektor oppnevnte i denne forbindelse et interimstyre som fikk i oppgave å forberede etableringen av en slik enhet. I en innstilling som ble lagt fram i september, anbefalte interimstyret å etablere et TTO som et heleid datterselskap av UiO under Unirand AS. I innstillingen foreslo interimstyret også å opprette et stipendfond med en kapital på anslagsvis 100 millioner kroner.

Tirsdag 11. november la Universitetsdirektøren fram et vedtaksforslag for Universitetsstyret som gav Universitetsdirektøren fullmakt til å opprette et TTO som et prosjekt under Studie- og forskningsadministrativ avdeling, Seksjon for forskningsadministrasjon og næringslivskontakt (SFN) i en overgangsfase fram til etablering av et aksjeselskap.

Universitetsdirektøren foreslo at det skulle settes av fire millioner til etablering og drift. Beløpet omfattet 1,4 millioner kroner som departementet har øremerket i forslaget til statsbudsjett for 2004, og 2,6 millioner fra UiOs grunnbudsjett.

Uavklarte spørsmål

Leder av SFN, Rune Fløisbonn, innledet møtet med å gjøre rede for bakgrunnen for at universitetsledelsen i første omgang ønsker å etablere Birkeland innovasjon som et prosjekt under SFN. Årsakene er ifølge Fløisbonn formelle og juridiske spørsmål som må avklares i forhold til departementet, økonomiske forhold som må utredes og problematikk i forhold til momsregelverket som må avklares.

Medlem av Universitetsstyret Harriet Bjerrum Nielsen, tok ordet og sa at hun følte seg lurt i forhold til prinsippvedtaket i mai fordi dette hadde som forutsetning at et TTO skulle finansieres ved hjelp av friske midler og ikke over universitetets ordinære budsjett.

Rektor Arild Underdal og fungerende Universitetsdirektør Inger Stray Lien pekte på at universitetet har søkt om penger fra FORNY og forventer betydelige bevilgninger herfra.

Styremedlem Paul Chaffey mente universitetets prioriteringer må sees i sammenheng med at det er vanskelig å få eksterne penger til noe som ikke finnes, og understreket betydningen av å vise omverdenen at dette er noe universitetet legger stor vekt på.
Chaffey berømmet interimstyret for sitt navneforslag og for ideen om å opprette et stipendfond. Han uttrykte imidlertid stor skepsis til Universitetsdirektørens forslag om å opprette et TTO som et prosjekt under Sentraladministrasjonen.

På trynet med TTO under Sentraladministrasjonen

Her gikk styremedlem Kristian Gundersen et skritt lengre. - Det er helt på trynet å etablere ett TTO innenfor Sentraladministrasjonen, uttalte han og krevde en konkret tidsplan for etablering av et aksjeselskap.

Representantene Helene Falch Fladmark og Boel Flodgren argumenterte også for at et aksjeselskap må komme på plass så fort som mulig.
- Etableringen av et TTO handler om universitetets formidlingsansvar, uttalte Boel Flodgren. Hun la vekt på at et TTO er noe som angår alle enheter ved UiO og ikke først og fremst Det matematisk-naturvitenskapelige og Det medisinske fakultet.

Styremedlem Hanna Ekeli uttrykte bekymring for at etablering av et TTO innenfor UiOs administrasjon vil føre til uklarheter med hensyn til arbeidsgiveransvar.

Saken ble avsluttet med et enstemmig vedtak i Universitetsstyret som gav fullmakt til å opprette TTO under navnet Birkeland Innovasjon fra 1.1.04. Den endelige vedtaksteksten spesifiserer at Birkeland Innovasjon skal betjene alle fagfelt ved universitetet og ber Universitetsdirektøren sørge for en rasket mulig utvikling frem mot etablering av et aksjeselskap.

Håper Norsk Hydro vil bidra med penger til stipendfond

- Kristian Birkeland er kjent som en av grunnleggerne av Norsk Hydro. Betyr navnevalget at det ligger i kortene at Norsk Hydro vil bidra med kapital til Birkeland Innovasjon?

Uniforum stilte spørsmålet til Morten Dæhlen, professor ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og leder for interimstyret for TTO.
- Nei, vi har valgt dette navnet fordi Kristian Birkeland er en av universitetets største forskere gjennom tidene, svarer Dæhlen, men legger til: - Vi har også foreslått at det skal opprettes et stipendfond. I denne forbindelse vil det være naturlig at vi henvender oss til Norsk Hydro. Det blir en stor utfordring å få selskapet til å se verdien i dette, og vi håper selvfølgelig at Norsk Hydro vil bidra med penger til et slikt fond.

Publisert 13. nov. 2003 10:50 - Sist endret 10. des. 2008 14:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere