Historiens beste julegavetips!

På Historisk museum og Vikingskipshuset kan du kjøpe julegaver med kraftig historisk tyngde. Som universitetsansatt får du 20-30 prosent avslag i prisen. Husk bare å ta med ansattebevis når du skal ut og handle.

På smykkene i Maria-kolleksjonen får UiO-ansatte 30 prosent rabatt.
Foto: Ståle Skogstad

Smykker, sjakkspill, glass og kniver som ble brukt av folk i vikingtid og middelalder, kan havne under juletrærne til dine slektninger og venner om du legger handleturen innom Historisk museum på Tullinløkka eller Vikingskipshuset på Bygdøy.

- Jeg håper mange vil finne gode julegavetips hos oss, smiler butikkansvarlig ved Universitetets kulturhistoriske museer, Mona Skauge.

Noe å smykke seg med

Uniforum har avlagt Historisk museum en aldri så liten visitt i førjulsstria og lot seg lett friste av de originale julegavene. I et monter på veggen er de såkalte Maria-smykkene utstilt.
- Dette er kopier av middelaldersmykker som finnes i Oldsaksamlingens skattkammer. De er båret av kvinner som levde et sted i Norge for mange hundre år siden. De er laget i 18 karat gull og noen er forgylt, og flere har smykkesteiner på seg, som safir og granat. Nydelige! mener Skauge, og legger til at det også er noen få smykker i sølv i denne serien.

Hun viser oss en ring med en lysende, rød granat, Carfunkelringen. Rødt var ildens, blodets og kjærlighetens farge.
- Se på denne, da; vakker gullring med mørk safir. På denne står teksten i form av en rebus. Løsningen er: "Kjærligheten overvinner alt." Og denne med en stor hvit kvarts ble funnet i Mariakirkens ruiner for 30 år siden. Den tilhørte fyrst Witzlav, forteller Skauge.
På smykkene i Maria-kolleksjonen får UiO-ansatte hele 30 prosent rabatt. På de øvrige gjenstandene er det 20 prosent avslag i prisen.

På fotografiet ser vi: "Adelis' medaljong" som viser den oppstandne Kristus (1500-tallet). Ringen ved siden er "Fyrst Witzlavs ring" med hvit kvarts (1200-tallet). Ringene bak er "Kjærlighetsringen" med safir (1100-1300-tallet), "Carfunkelringen" med stor rød granat (1200-1300-tallet) og "Rosettringen" med granat (1200-1300-tallet).

Saga-smykker

Saga-smykkene er kopier av originaler som finnes i Historisk museum og er utført fra 300-1000 etter Kristus. - Disse er virkelig dekorative og vakre, understreker Skauge. På disse smykkene er det 20 prosent avslag i prisen.

- I motsetning til Saga-ringene, som har en ringskinne som ikke er lukket, det vil si at den kan justeres noe i størrelse, har ringene i Maria-kolleksjonen lukket ringskinne. Vi har et lite lager i de mest solgte størrelsene, men det kan altså hende at disse må bestilles spesielt. Det er ikke noe problem, butikkdamen måler fingeren, tar imot bestillingen, navn og telefonnummer, så ringer vi opp når ringen er mottatt, opplyser Skauge.

Harry Potters sjakkbrikker

Men her er ikke bare gavetips til oss på spinnesiden. Hva med et sjakkspill til poden maken til det som Harry Potter spiller med i den mye omtalte filmen?
- Vi har også en forløper til sjakkspillet som vikingene brukte, vi har glass fra vikingtid, et traktebegerglass uten stett - vikingene drakk alt i en eneste slurk! Vi har til salgs en kniv slik vikingene brukte, ostehøvel og kakespade med motiv fra Osebergskipet, t-skjorter med helleristningsmotiver, trehoder fra vikingtid, bøker om middelalderen i Norge, kortstokker og mye mer, forteller Skauge.

- Folk er svært interessert i historien bak det enkelte smykket eller den enkelte gjenstand, hvem som har brukt det og når, konstaterer hun.

Av Trine Nickelsen
Publisert 12. des. 2001 15:45 - Sist endret 10. des. 2008 15:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere