Protestaksjon samlet flere tusen studenter

"Hva er problemet? Kristin Clemet! Hvem er tyven? Kristin Clemet!" De taktfaste ropene fra de flere tusen som hadde møtt opp på Universitetsplassen mandag denne uka, levnet liten tvil om hvem som regnes som den store stygge ulven blant studentene.

Flere tusen studenter demonstrerte utenfor Stortinget denne uka.
Foto: Trine Nickelsen

Bondevik-regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for 2002 har satt sinnene i kok hos elever og studenter. Den 19. november ble det arrangert protestmasjer flere steder i landet i regi av Elevorganisasjonen, Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund. Studentene krever høyerer stipendandeler for studenter og gratis skolebøker i videregående skole.

"Stopp tyven"

På Universitetetsplassen på Karl Johansgate, lød sinte appeller, musikken rallet fra høytalerne og ropene var taktfaste: "Vi er mange vi er sterke, mer spenn til skoleverket!" "Stopp tyven!" "Nei til økt gjeldsbyrde" "Lik rett til utdanning det vil vi ha, nå må dere stå for det dere sa!"

Fra Universitetsplassen gikk demonstrasjonstoget til Utdannings- og forskningsdepartementet og videre til Stortinget der slagordene fortsatte.

Aksjonen ble støttet av blant andre LO, YS, Lærerforbundet, Norsk Lærerlag, AUF, Fremskrittspariteiets Ungdom, Kristelig Folkepartis Ungdom og Unge Venstre.

Hvor er de UiO-ansatte?

- Oppslutningen om aksjonen er kjempebra og stemningen er fantastisk. Det er flott at så mange har kommet for å si sin mening om regjeringens kutt, sa leder i Norsk Studentunion Trond Larsen til Uniforum.

- Jeg savner imidlertid oppslutning fra de ansatte ved Universitetet i Oslo. De gjorde en bra jobb under demonstrasjonene i fjor.

- Vil det bli endringer i regjeringens forslag til statsbudsjett?
- Vi kan jo håpe. Det er innspurt i forhandlingene nå, og pengene sitter ikke akkurat løst, påpekte Larsen.

AP-regjeringen ville øke stipendene fra 30 til 40 prosent av maksimal støtte så sant studenten består eksamen. Utdanningsministeren Kristin Clemet (H) holder fast på dagens ordning, med stipend på 30 prosent som studentene får utbetalt hvert semester. Løftebrudd mener studentorganisasjonene det er når stipendandelen på 30 prosent ikke økes nå. Clemet har uttalt at stipendandelen skal trappes opp til 40 prosent når kvalitetsreformen og ny gradsstruktur er på plass.

Emneord: Økonomi Av Trine Nickelsen
Publisert 19. nov. 2001 15:41 - Sist endret 10. des. 2008 15:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere