Informatikkens "nobelpris" til UiO-forskere

Den aller gjeveste internasjonale prisen innen IT-forskning er tildelt professor emeritus Kristen Nygaard og professor emeritus Ole-Johan Dahl ved Institutt for informatikk, UiO. - Jeg er selvsagt svært glad for prisen. Men denne store anerkjennelsen døyver likevel ikke skuffelsen over at Regjeringen akter å kutte i bevilgningen til IT-forskningssenteret Simula, sier Nygaard.

- Informatikkmiljøet her til lands er virkelig noe å satse penger på, understreker Kristen Nygaard.
Foto: Ståle Skogstad

Kollegene Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard ble denne uka tildelt John von Neumann-medaljen for 2001 for utviklingen av programmeringsspråket Simula. Programmeringsspråket ble utviklet på 1960-tallet og gjorde pek-og-klikk-metoden for databehandling mulig. Mange hevder at det er Simula Apple og Microsoft kan takke for sin suksess med Windows. At dette representerer den største norske IT-oppfinnelsen noensinne, hersker det liten tvil om.

- Brevet med det glade budskap kom med kurer i går - raskt og ubesudlet - fra Institute of Electronic and Electrical Engineers i USA, forteller Nygaard, mannen folk flest kjenner som "Nei-til-EU-generalen", men som i andre land er mest berømt for sitt nybrottsarbeid innen IT-forskningen.

I fint selskap

Det er for ellevte året på rad at den amerikanske institusjonen deler ut prisen, som - sammen med Turing-prisen - regnes for å være den høyeste utmerkelsen dataforskere kan oppnå. Dahl og Nygaard er de eneste programmeringsspråk-forskerne som har fått prisen, og bare én europeer har fått den før de to.
- Vi er kommet i usedvanlig fint selskap. Klart vi er glade. Det er svært hyggelig å motta denne anerkjennelsen både for oss selv og for informatikkmiljøet ved Norsk Regnesentral, UiO, og i Norge som helhet, understreker han.

Regjeringen kutter

Det er to år siden Stortinget vedtok å etablere senteret som skal drive grunnforskning innen informasjonsteknologi. Simula-senteret, eller Simula Research Laboratory, som er den internasjonale betegnelsen, flytter i neste måned inn i nye lokaler ved IT-senteret på Fornebu. Her skal 60 forskere få plass. 45 millioner kroner hvert år i fem år av gangen, var lovt i budsjettet for 2000. Nå vil den nye regjeringen kutte bevilgningen med bortimot 25 prosent, til 34 millioner kroner.

Signal til politikerne

Nygaard er opprørt over budsjettkuttet og har anmodet avisene om å skrive om dette. Men nesten uten resultat.
- Det viser i klartekst at avisene er lite opptatt av forskning utover rene festtaler ved passende anledninger. Det er mindre reell interesse for forskningsstoff i Norge enn i andre land, konstaterer Nygaard. - Hadde dette dreid seg om stortåen til en skiskyter, hadde vi sett helt andre oppslag, legger han til.

- At vi nå er tildelt denne prestisjetunge prisen, bør være et signal til politikerne om at informatikkmiljøet her til lands virkelig er noe å satse penger på.

Emneord: Ny informtikkbygning, Forskning, Informatikk Av Trine Nickelsen
Publisert 23. nov. 2001 17:12 - Sist endret 10. des. 2008 15:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere