Astronomisk suksess

Mellom 20 000 og 30 000 mennesker var innom universitetets Astrofestival 2001. Dette bekrefter prosjektleder Knut Jørgen Røed Ødegaard. Trolig er festivalen det mest besøkte åpne arrangement på Blindern noensinne. Festivalens grunnlegger Michael Baziljevich ble 21 november tildelt Forskningsrådets formidlingspris.

Jupiter?: Henrik Olav Klevar var en av mange besøkende under Astrofestival 2001 på Blindern
Foto: Grethe Tidemann

Projektleder og stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard er strålende fornøyd med avviklingen av astrofestivalen. Han forteller om lange køer og stappfulle filmframvisninger, foredrag og utstillinger. - Dette var fryktelig morsomt og mer enn vi drømte om, uttaler han. Trolig er denne festivalen det største åpne arrangementet på Blindern noensinne.

Formidlingspris

Nå skal det bli godt å ta det litt med ro en stund, synes Røed Ødegaard, for planleggingen og gjennomføringen av festivalen har medført mye arbeid. Knut Jørgen Røed Ødegaard har det siste halvåret arbeidet fulltid som prosjektleder for Astrofestivalen. Grunnleggeren av arrangementet Michael Baziljevich, førsteamanuensis ved Fysisk institutt, ble 21. november tildelt Forskningsrådets formidlingspris blant annet for etableringen av Astrofestivalen. En rekke andre mennesker har også bidratt til å gjøre festivalen til en suksess. - Det ligger også enormt mye frivillig arbeid bak, understreker Røed Ødegaard.

Han forteller at Astrofestivalen er et idealistisk arrangement sponset av blant andre Universitetet i Oslo, Norges forskningsråd og Norsk Hydro. For at arrangementet skulle gå rundt, var man også avhengig av en viss inntjening under selve festivalen. Også her ble resultatet over all forventning. - Vi slapp opp for lodd, mat og salgseffekter lenge før stengetid, og tallene så langt tyder på et lite overskudd som kan brukes under neste festival, sier han.

God markedsføring

- Hva skyldes suksessen?
- Suksessen skyldes først og fremst at vi hadde mye morsomt å tilby de besøkende, men også at vi på forhånd lyktes i å gjøre folk oppmerksomme på arrangementet, mener Ødegard. I august ble festivalkalenderen delt ut til samtlige av landets 8-klassinger. Flere konkurranser i løpet av høsten har også bidratt til å skape oppmerksomhet rundt Astrofestivalen. - Det er blitt arrangert konkurranse om livet i universet for 14- til 19-åringer og to konkurranser for å finne navn til asteroider, en i samarbeid med Nitimenog en for elever i videregåene skole, forteller Røed Ødegaard. Festivalledelsen har også gått aktivt ut i media med informasjon om festivalen.

Stjernen på Kanariøyene

- Gøy og lærerikt. Slik beskrev elleve år gamle Henrik Olav Klevar fra Bærum festivalen på lørdag. - Det morsomste var å gå barbeint på glødende kull med samme temperatur som på Merkurs overflate og å kaste jordkuler mot sorte hull, fortalte Klevar, som også hadde fått med seg en guidet spasertur gjennom modellen av solsystemet. - Sola og planetene er laget i målestokk én til ti milliarder. Skulle nærmeste stjerne ha vært med, ville den ligget på Kanariøyene, fortalte den lærenemme og entusiastiske elleveåringen. For øvrig litt skuffet over ikke å ha sluppet inn i lavoplanetariumet, for køen ble for lang. Nå gjensto kun kveldens forventede høydepunkt: En reise gjennom kosmos på IMAX-kinoen på Aker brygge.

Emneord: Astrofestival Av Grethe Tidemann
Publisert 21. nov. 2001 13:38 - Sist endret 10. des. 2008 14:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere